Hopp til navigasjon Hopp til innhold

«Palladium» skal gjøre PCen sikker

Nå skal det bli slutt på virus, uønsket e-post, og datainnbrudd. Det skal Microsofts Palladium-prosjekt sørge for. Både AMD og Intel er med på løpet.

Microsoft har lenge vært beskyldt for å være slepphendt med sikkerheten, ikke minst etter stadige avsløringer av alvorlige og mindre alvorlige hull i både Windows, Internet Explorer, Outlook, og Passport-tjenesten.

Men med storsatsingen Palladium, som blir avdekket i en lengre artikkel i Newsweek, håper selskapet å vinne tilbake brukernes tillit – og gjøre PCen absolutt innbrudds-, hacking-, og virussikker.

Store forandringer

Nøyaktig hvordan dette mirakelet skal utføres er noe uklart, men det vil etter alt å dømme innebære store inngrep innen selve oppbyggingen av datamaskinen, og være avhengig av sikkerhetssentriske modifikasjoner i både maskin- og programvare.

Systemet skal kunne sikre autentifisering både av brukeren av datamaskinen, all data som sendes inn og ut, hvor og hvem data kommer fra, og naturligvis sørge for full kryptering i alle ledd – inkludert tastatur og skjerm.

Virus og annet ondsinnet kode skal ikke la seg kjøre uten brukerens samtykke, spam og annen uønsket mail skal kunne stoppes før den når innboksen, og personlig informasjon – inkludert kredittkortnummer og andre sensitive detaljer – skal tas hånd om av et eget subsystem (som bærer det foreløpige kodenavnet «My Man»)

Da Palladium også inneholder en rekke elementer for å kontrollere sikker distribusjon av data, særlig ymtet på opphavsrettsbeskyttet musikk og film, åpnes også nye muligheter for å styre nøyaktig hvordan filer og data skal kunne brukes. For eksempel skal man kunne sende e-post som det ikke er mulig å videresende, eller sende dokumenter som bare kan åpnes og leses i gitte tidsperioder, ifølge Newsweek.

Når kommer cracken?

Microsoft sier de tar høyde for at Palladium muligens (sannsynligvis?) vil bli knekket av ivrige kodere, men tror likevel de vil klare å gjøre systemet absolutt sikkert etter hvert.

– Jeg tror at vi helt sikkert vil sende ut Palladium med bugs. Ikke forvent underverk før versjon 2.0 eller 3.0, sier researcher Paul England, som jobber med Microsoft på prosjektet.

AMD og Intel er med

Siden Palladium tydeligvis består av langt mer enn et par sikkerhetspatcher via Windows Update, kan Microsoft prise seg lykkelige over å ha fått tungvektere som Intel og AMD med på prosjektet. Neste skritt, skriver Newsweek, blir å få maskinprodusenter som Dell, HP og IBM til å bygge om sine PCer slik at de blir tilpasset systemet.

Palladium vil i følge Newsweek bli integrert i en fremtidig versjon av Windows, kanskje allerede som del av den neste store revisjonen av operativsystemet i 2004.

Annonse