Nettradio forbud

Annonse


Krise for nettradio

Nettradio forbudAmerikanske myndigheter har tatt sin endelige beslutning for lisensiering og vederlag for nettradio, og resultatet synes ikke helt å tilfredsstille noen av partene i saken.

Dyr musikk

I sin avgjørelse bestemte Den amerikanske Kongressen at rene nettradiokanaler må betale 0.07 cent per fremførte musikkstykke per lytter. Dette tilsvarer omlag 5.25 kroner per låt, per tusen lyttere.

Amerikanske Copyright Arbitration Royalty Panel (CARP) anbefalte i utgangspunktet at nettradiostasjoner skulle betale det dobbelte av det som nå ble vedtatt, altså 0.14 cent per fremføring.

Døden for mange?

Men selv om CARP og RIAA (Recording Industry Association of America) kanskje ikke er helt fornøyd med at den vedtatte tariffen ble lavere enn foreslått, er nettradiostasjonene selv i betydelig opprør. Først og fremst fordi de aller fleste av dagens operative nettradioer faktisk ikke til ha råd til å betale dette vederlaget, og dermed blir tvunget til å opphøre virksomheten.

Annonse


Groove Salad, en kanal kjent for å spille ny rolig elektronisk musikk, er blant de mange webcastere som nå er dødstruet, og fullstendig ute av stand til å betale de årlige 1 350 000 kronene som vedtaket vil medføre for stasjonen. På sitt nettsted har de følgende å si:

«Vi har fryktet at CARPs foreslåtte tariffer ville sende de fleste Internett radio-webcastere av luften. Det som nå har blitt vedtatt av Kongressen vil gjøre nettopp det – sørge for at tusenvis av mindre webcastere må legge ned. Nettet vil så bli dominert av de store mediaselskapene, som har råd til å betale disse avgiftene og vente.»

Nye tariffer også i Norge

Rene webcastere som driver i Norge betaler i dag en fast månedsavgift på 500 kroner til TONO, som forvalter de økonomiske rettighetene til beskyttet musikk. Men nå skal det lages nye tariffer også her til lands.

– 500 kroner i måneden er en midlertidig tariff. Vi skal se på de forskjellige parametrene i sommer, og bygge opp nye tariffer for rene nettradioer, sier Inter Elise Mey i TONO til ITavisen.no.

Dette betyr at nettradiostasjoner som B2000, Boogie75, Glasnost84, LunaZoo, Mustang Avenue, The Voice, Mother Webradio, Radio Nett, og Nett Radio, som i dag «slipper unna» med et relativt overkommelig månedlig TONO-vederlag, snart kan oppleve at situasjonen blir en ganske annen.

– Musikken koster penger. Du kan ikke bare sende musikk 24 timer i døgnet uten å betale for det, sier Mey.

Annonse