skrik stråling

Annonse


Mobil endrer hjerneceller

skrik strålingDu blir kanskje ikke direkte bløt på pæra av å bruke mobiltelefon. Men finske forskere lurer nå på om hjernens forsvarsmekanismer blir svekket.

– Både kona, barna og jeg bruker stadig mobil, beroliger likevel forskningslederen, Darius Leszczynski. Han vil legge fram resultatene av to års forskning neste uke på en konferanse i Quebec i Canada.

Forsiktig konklusjon

– Men mer forskning er nødvendig, understreker Leszczynski, som ikke vil trekke for drastiske konklusjoner av undersøkelsene hittil.
Prosjektet fant at menneskelige celler som var dyrket i et laboratorium fikk økt aktivitet blant proteinene når de ble utsatt for stråling fra mobiltelefoner.

Cellene krymper

– Vi vet at vi får en biologisk reaksjon, men vi vet ikke om det blir noen fysiologiske effekter på den menneskelige hjernen eller kroppen, sier Leszczynski. Forskerne mener strålingen kan føre til at visse celler krymper, og at dette igjen kan føre til at hjernens forsvarsmekanismer svekkes.

Han vil ikke spekulere i hvilken helserisiko strålingen kan medføre, men viste til en fransk undersøkelse som mente mobilstrålingen kunne førte til hodepine, tretthet og søvnproblem. En svensk undersøkelse mener det kan være sammenheng mellom mobilstråling og Alzheimers sykdom.

Annonse