Musikk på nettet (MP3)

Annonse


Her finner du musikken!

Musikk på nettet (MP3)Platebransjens interesseorganisasjon Recording Industry Associtation of America (RIAA) har nylig presset gjennom en avtale med den populære fildelingstjenesten Audiogalaxy, og setter dermed effektivt en stopper for kopieringen av opphavsrettsbeskyttet musikk.

Audiogalaxy må nemlig nå først søke tillatelse fra opphavsrettshaveren før musikken kan distribueres, og da sier det seg selv at utvalget straks blir noe redusert.

RIAAs offensiver hadde en dramatisk effekt på engang-så-populær Napster, som ble fullstendig uskadeliggjort da de ble pålagt å filtrere ut opphavsrettsbeskyttet musikk fra sine søkedatabaser.

Men det finnes fremdeles gratis fildelingstjenester og musikknettverk som ikke har bukket under for det stadig økende presset fra plateselskapene, eller andre som tilbyr store mengder god og gratis musikk med artistenes og plateselskapenes velsignelse.

Annonse


Vær klar over at flere av disse programmene kommer med såkalt «spyware», som gir fører statistikk og kommuniserer med annonsører, så vær nøye med valgene når du installerer.

Morpheus er fortsatt blant de mest populære fildelingstjenestene. Så lenge det varer…

Morpheus

Nå i versjon 1.9, mens alle venter på den store oppgraderingen til Morpheus 2.0. Litt klumsete grensesnitt kompenseres for med stort sett gode søkeresultater og bra fildelingsnettverk med solid utvalg av både musikk, filmer og programmer.

LAST NED Morpheus

Kazaa

Mer eller mindre samme funksjonalitet og nettverk som forrige versjon av Morpheus. Både Morpheus og Kazaa har overhengende søksmål over seg, så det blir spennende å se hvorvidt disse også snart vil lide samme skjebne som Napster og Audiogalaxy – selv om de i skrivende øyeblikk er fullstendig operative.

LAST NED Kazaa

DirectConnect

Fremdeles en slager, nå med over 1 petabyte data å tilby sine brukere. Her florerer musikk, bilder, filmer, TV-serier, festlige vidosnutter, programmer, og alt man ellers ser etter i et Peer-2-peer nettverk. For å få tilgang til de beste «hubene» er det riktignok en forutsetnign at du har en meget rask bredbåndslinje og selv kan dele ut store mengder data.

LAST NED Direct Connect.

eDonkey2000

Et relativt nytt og spennende fildelingsnettverk, med interessante muligheter. Se forøvrig sharereactor.com for merverdi til eDonkey2000.

LAST NED eDonkey2000

WinMX

Gratis, greit og enkelt P2P-nettverk for deling av filer.

LAST NED WinMX.

Limewire er både lekkert og anvendelig. Både Limewire og Bearshare er i utgangspunktet gratis, men kan også kjøpes i proff-utgaver, for utvidet funksjonalitet.

LimeWire

Annerkjent Gnutelle-klient, hvor du finner det meste.

LAST NED Limewire.

BearShare

Mens LimeWire kaller seg for «The Best Gnutelle Client Software», kan BearShare skilte med å være «The World’s Best Gnutella client». Valget er ditt.

LAST NED Bearshare.

MP3.com

I motsetning til mye av materialet du finner gjennom de overnevnte programmene, er all musikken som er tilgjengelig gjennom MP3.com lagt ut med artistene og/eller plateselskapenes fulle samtykke. MP3.com eies av Vivendi Universal, og inneholder en fantastisk mengde god og mindre god musikk fra uavhengige artister, såvel som profilerte artister som vil gi fansen smakebiter av musikken sin.

BESØK MP3.com

Se forøvrig også emusic.com.

Annonse