Virus vignett

Annonse


Virus i bildefiler

Virus vignettVi har lenge regnet JPEG og andre bildefiler som trygge og virusfrie, men nå ser det ut som om det også her kan være grunn til å passe ekstra godt på.

Antivirus-spesialisten McAfee advarer nå om at man for første gang har funnet et virus som infiserer bildefiler, av typen JPEG. Disse filene, som bærer etternavnet .jpg, i likhet med andre dokumenter, lyd og bildefiler, har foreløpig vært regnet som trygge å åpne, fordi virusene foreløpig først og fremst har vært å finne i kjørbare filer.

Ufarlig…foreløpig

Viruset har fått navnet Perrun, og er foreløpig verken en stor plage eller spesielt skummelt, siden skaperen i første omgang bare har sendt den rundt omkring til virus-selskapene som en kuriositet.

I sin nåværende form er Perrun riktignok ikke i stand til å spre seg selv uten en medfølgende .exe-fil. Når en maskin er infisert, baker den diverse instrukser inni JPEG-filene, og sender disse videre til andre infiserte maskiner, som utfører instruksene. Men ekspertene mener dette likevel kan være et skritt på veien til en ny rase truende dokumentvirus.

– Vi er mest bekymret over hva som kan komme. Det er ingen grunn til at ikke hele viruskoden kan skrives inn i bildefilen. I verste fall vil ingen filtyper være trygge, sier virusforsker Vincent Gullotto i McAfee Security til nyhetstjenesten Ananova.

Annonse