CD-skalle

Annonse


Vil merke blanke CD-er

CD-skalle

  • Fire av ti CD-er og kassetter som ble solgt i verden i fjor var tyvkopiert.
  • Salget av piratkopiert musikk økte med 50 prosent i fjor. Men prisene på pirat-CD-er stupte.
  • 950 millioner piratkopierte CD-er og kassetter ble omsatt i fjor.
  • Omsetningen var verdt om lag 33.7 milliarder norske kroner. Minsket omsetning for musikkbransjen er ukjent.
  • Ulovlig kopiert musikk hadde større omsetning enn lovlige kopier i 25 land. Året før var det tilsvarende tallet 21 land.

    Opplysningene kommer fra IFPI (International Federation of the Phonographic Industry), som organiserer 1,400 musikkprodusenter og distributører i 76 land. Selv om antallet piratkopier skal ha økt med 50 prosent, så skal verdien av tyvgodset ikke ha økt med mer enn tre prosent.

    Hjemmebrenning

    Terskelen er blitt lettere for å kopiere musikk ved hjelp av CD-brennere. Hjemmebrenning får skylden for en fjerdedel av piratkopiene som svever rundt. Dette var en markert økning i forhold til året før, da vel ni prosent av den ulovlige musikken skyldtes egenproduksjon ved PC’en – om IFPI har rett.

    Ikke redd for MP3

    – Mens platebransjen i USA bekymrer seg over tapt salg på grunn av enkeltpersoner som laster ned musikk fra Internett, så er det en større trussel fra piratkopierte CD-er og kassetter, er IFPIs budskap, melder nyhetsbyrådet Reuters.

    Annonse


    Denne piratkopieringer strekker seg over hele kloden, og bedriver organisert kriminalitet i stor skala, hevder IFPIs øverste leder Jay Berman. Han ønsker at i enkelte land så skal blanke CD-er kodes slik at de kan spores dersom de brukes til piratkopiering.

    Krever tøffere lover

    Nå ønsker IFPI at flere land skal skjerpe sine lover, slik at piratkopiering skal bli mer vanskelig. Kina, Russland og Brasil henges ut som de verste synderne. I Kina er 90 prosent av musikken som omsettes piratkopiert, melder Associated Press.

    Annonse