Annonse


Volumtaksering truer P2P

Telenors utspill om å vurdere volumtaksering på sin ADSL-tjeneste har ikke gått upåaktet hen, verken i ITavisens forum eller media forøvrig.

Og selv om andre bredbåndsleverandører i Norge foreløpig er tilbakeholdne i forhold til forslaget, ser vi at flere operatører rundt omkring i verden også er i ferd med å innføre en slik prismodell – inkludert de amerikanske tilbyderne AT&T Broadband, Charter Communications, Comcast og Cox Communications.

– Vi har selvfølgelig sett på hvordan dette blir gjort i andre land, men vi vurderer dette nøye og kommer trolig til å presentere et produkt rett over sommeren som er helt og holdent vårt eget, sier Atle Lessum, informasjonssjef i Telenor Plus til ITavisen.no.

Ubesvarte spørsmål

Telenor har altså fremdeles ikke bestemt seg for hva slags prismodell de vil innføre, men at det blir snakk om en differensiering mellom ivrige og mindre ivrige brukere ligger i kortene.

Annonse


Så hvilke konsekvenser vil det egentlig få for bredbåndsbrukere, når de i stedet for en fast månedspris skal måtte betale for hvor store mengder data de laster ned?

Det er tatt utgangspunkt i at en fjerdedel av bredbåndsentusiastene legger beslag på brorparten av båndbredden, noe som presser prisene i været for de mer beskjedne brukerne. Et sannsynlig utfall, har vi latt oss fortelle, av den nye prismodellen er blant annet at det skal bli billigere for de som laster ned lite, og dyrere for de som laster ned mye.

En rekke relevante spørsmål dukker opp, så snart man setter seg ned og tenker litt over hva dette innebærer.

Tellerskrittene som ikke var…eller?

Telenor understreker at til tross for mange «misforståelser» i diverse medieoppslag, er det på ingen måte snakk om å innføre noen form for «tellerskritt» på ADSL. Tellerskritt impliserer en tidsbasert taksering, hvor taksameteret tikker og går så lenge PC-en er knyttet tilkoblet nettet – men slik vil det definitivt ikke være. Dette er Telenor nøye med å poengtere, siden det naturligvis kun er når man overfører data at «taksameteret går».

Skjønt, alle forsikringer fra Telenor til tross, så kan man jo fremdeles begynne å undre på hvorvidt «tellerskrittene» likevel vil komme til å tikke avgårde når man forlater PCen i påskrudd og pålogget tilstand – Windows Oppdatering, Messenger, Outlook, og gud (Gates) vet hvor mange andre applikasjoner knytter seg jo stadig opp mot nettet på eget initiativ, hvorpå de både sender og mottar data – riktignok i små (men regelmessige) mengder, men kanskje likevel nok til å få folk til å skru av maskinen når de skal på hyttetur.

Bredbånd på slankekur?

Eller hva med nettradio? Hvor attraktivt blir det å lytte til Groove Salad eller Petre når man vet at man blir økonomisk belastet for hvert sekund streamingen pågår? Vil folk godta å måtte betale for de enorme mengdene uønsket e-post som må lastes ned til de tusen postkasser, enten det er virus, reklame, eller annen spam…?

Kommer vi til å skru av fremvisning av bilder i nettleseren for å unngå å bli fakturert for de ekstra kilobytene? Vil popup-killers og annonsefjernere bli standardutrustning for gniene surfere? Hvordan vil innholdsleverandørene reagere på at det er nettleverandøren som tjener på at det legges ut rikt multimediainnhold? Hvordan skal vi forklare at en gratis spilldemo fra ITavisen.no på 140 MB plutselig ikke er gratis likevel?

Naturligvis kan det tenkes at det er mulig å finne modeller og prisstrukturer som faktisk tar høyde for slike momenter. Vi kan ikke annet enn håpe at Telenor finner dem.

Katastrofe for piratene?

Et annet interessant aspekt ved volumtaksering på bredbånd er hvilke konsekvenser og ringvirkninger det hele kan få for piratkopieringen av musikk, filmer, og programmer på nettet.

Mye av denne distribusjonen foregår i dag via såkalte Peer-2-peer fildelingsnettverk, hvor påloggete brukere gjør deler av harddisken sin fritt tilgjengelig for andre brukere i nettverket. Når en bruker laster ned en film fra en annen, kan en tredje bruker for eksempel forsyne seg av MP3-bibiloteket til førstemann. Også videre…

En ting er når det hele er gratis (ser man bort fra den faste abonnementsavgiften) – men hva når piratkopieringen faktisk får regningen til å skyte i været?

En typisk spillefilm er mellom 700 MB og 1.5 GB stor. Det er klart at en filmnedlaster vil merke det på en eventuell volumbasert bredbåndsregning hvis han har hatt en aktiv måned. Og hvor stor blir viljen til å la andre brukere laste ned filer fra seg?

Det er ikke unaturlig å tro at hvis nok operatører kaster seg på en slik prismodell, vil det på sikt kunne få dramatiske konsekvenser for P2P-tjenestene. Piratvirksomheten på nett vil nok neppe legge seg ned for å dø, men nye prismodeller kan potensielt ha en viss mulighet til å redusere kopieringen.

Og forresten…hvor lenge tar det fra operatøren innfører volumtaksering før noen klarer å hacke sin egen «teller»? Rapporter fra USA indikerer at dette allerede har skjedd hos flere kabelselskaper.

Vi venter spent….

Det er ikke rent lite som foreløpig står uklart i forhold til den kommende volumtakseringen. På mange måter kan man frykte et konseptuelt skritt tilbake til pre-bredbåndsdager, samtidig som man på den annen side også ser muligheter for mer rettferdige(?) og individualiserte måter å betale for nettbruk på.

Forhåpentligvis kommer Telenor til å gi oss alternative abonnementsformer tilpasset våre individuelle bruksmønstre, men det er likefremt ingen tvil om at det vil bli litt av en utfordring å overbevise bredbåndskundene om at de ikke lenger kan surfe og laste ned så mye de vil når de først har betalt månedsavgiften.

(Telenor var ikke villig til å kommentere tenkbare scenarier og overnevnte eksempler ytterligere, før en offisiell beslutning om den nye prismodellen har blitt tatt. )

Annonse