Annonse


ICANN under granskning

ICANN, eller Internet Corporation for Assigned Names and Numbers, er for treg til å tette sikkerhetshull, mangler oversikt, og er for dårlig regulert. Det er kritikken som nå rettes mot navne-administratoren fra ymse hold.

Siden 1998 har ICANN kontrollert domenenavnsystemet på Internett, gjennom det som i utgangspunktet var midlertidig en avtale med det amerikanske Næringsdepartmenetet. Etter planen skulle et annet privat selskap ta over denne oppgave fra og med 2000, men i dag er det fremdeles ICANN som sitter ved roret. Selskapet gjennomførte nylig opprettelsen av nye domenenavn, som .name og .info.

Hvem har oversikten?

Kongressen mener det er grunnlag for å stille spørsmål ved ICANNs legitimitet og effektivitet som administrator av domenenavn-system, og mener det amerikanske Næringsdepartementet kanskje ikke har tilstrekkelig oversikt over selskapets aktiviteter, melder AP.

Avtroppende president Stuart Lynn forsvarer selskapet, og hevder at ICANN har lykkes veldig godt i sine oppgaver, og at Næringsdepartementet har enorm oversikt over arbeidet.

Annonse


– Mer kontroll til USA

Enkelte kritikere mener at ICANNs uforutsette store internasjonale rolle har gitt USA for lite kontroll over domenenavnene.

– ICANN har klart gått utover sin autoritet, og mutert til et overnasjonalt reguleringsorgan som mangler oversyn. Selskapet må fullstendig reorganiseres med tanke på å gi USA en større overseende rolle, sier den republikanske senatoren Conrad Burns fra Montana.

De 13 store

Den amerikanske Kongressen etterforsker også ICANNs utførelse av sine sikkerhetsforpliktelser, som inkluderer å beskytte de 13 «rotserverne» som utgjør selve hjertet av Internetts domenesystem.

Disse serverne er plassert rundt omkring i verden, og inneholder de sentrale overordnete registrene som knytter IP-adresser opp mot domenenavn (193.91.191.235 blir til www.itavisen.no). Man er naturligvsi redde for at hackere kan gjøre store deler av nettet utilgjengelig for folk flest ved å angripe disse «13 store», melder AP, ikke minst med nyfunnet terroristfrykt etter 11. september.

Annonse