Alan Jollans

Annonse


Derfor satser IBM på Linux

Alan JollansWIEN (ITavisen.no): Fra høyst uoffisielt hold, og relativt sent på kvelden, har vi hørt utsagn som: «Før hadde vi i IBM hundre tusen utviklere som hver i sær tjente 300-400 000 i året. Nå har vi to millioner studenter som jobber gratis, i håp om å få jobb i IBM eller hos en av deres partnere.»

Med andre ord: hvorfor betale høyt kvalifiserte medarbeidere når de samme medarbeidere er mer enn villige til å hjelpe deg uten vederlag?

Investeringer oppveier

Adam Jollans, som leder IBMs avdeling for Linux-markedsstrategi på verdensbasis, innrømmer at det er en viss kostnadsbesparelse her. Men den blir mer enn oppveid av de millionene IBM investerer i å legge verden til rette for det de mener er den fagre nye verden: Åpen kildekode.

– Dette handler først og fremst om IBMs bevisste satsing på åpen kildekode. Tallet to millioner gjelder antallet registrerte nedlastinger av fri programvare fra vårt nettsted for utviklere. Men det er riktig at en meget stor del av dem gjelder utviklingsverktøy for Linux-programvare, sier Jollans.

Annonse


IBM som opprører?

Mange vil kanskje si at IBM passer svært dårlig i rollen som data-rebell. Da de annonserte at de gikk inn for Linux for et par år siden, ble det knapt registrert. Men da de i fjor vår leide grafitti-kunstnere til å spraye halve San Francisco ned med Linux-slagord og fikk bot for det, skjønte de fleste at IBM ville gjøre noe alvorlig med sitt mørk dress-image.

– Vi er nødt til å bevege oss i takt med kundene våre. Verden er ikke lenger slik som den i sin tid var for IBM: Du kunne låse kundene inne med prorietære løsninger og forvente at de bestilte oppgraderinger ennet hvert år. I dag nekter kundene å vente på en stor leverandør om de vil viderutvikle systemet sitt og gjøre endringer. De vil ha kontrollen selv.

Kritisk masse

Adam Jollans er en høyst uformell brite som på ingen måte lever opp til IBMs tradisjonelle image. Han synes han er priviligert som får være med på noe han betegner som en revolusjon.

– I dag har Linux 37 prosent av servermarkedet. Det er i ferd med å nå kritisk masse. Flere store Hollywood-produksjoner, blant dem «Shrek» og «Monsterbedriften» ble laget med Linux. Og nylig bestemte den tyske regjeringen at all offentlig virksomhet skal over på Linux. Riktignok er Linux installert på bare 1.6 prosent av verdens enbruker-PC’er. Men jeg tror det kommer der også. I dag kan Linux gjøre det aller meste som du kan gjøre med Windows – inkludert multimedia som musikk, bilder og film.

Ikke IBM-Linux

IBM hadde i sin tid sitt eget alternativ til Windows for enbrukere – OS/2. Men selv om systemet fortsatt lever et slags liv på servere og enkelte PC’er, kommer det ingen nye versjoner. Det vil det heller ikke gjøre med Linux.

– Vi kommer ikke til å utvikle vår egen distrubusjon i konkurranse med etablerte aktører som Red Hat og SUSE. Dette er i tråd med IBMs politikk om ikke å utvikle applikasjoner lenger. IBM skal leve av maskinvare, »middleware» og integrerte løsninger for bedrifter og institusjoner. Grensesnittet ut mot brukeren overlater vi til andre å lage.

Entusiasme

I følge Adam Jollans er det entusiasmen som driver Linux-utviklerne.

– Vi pleier å si at jo større bedriften din er, desto fler dyktige folk finnes det utenfor bedriften din. Det er i høy grad tilfelle med Linux-miljøet. Disse menneskene jobber for et felles mål, enten de har Linux som heltidsjobb eller hobby. De øsnker å gi verden stadig bedre programvare på en plattform som er i kontinuerlig utvikling, styrt av brukerne selv. Dette vil vi i IBM være med på å støtte med våre ressurser, avslutter Adam Jollans.

Annonse