GPRS-telefoner

Annonse


Nedtur for Nokia

GPRS-telefonerNokia sliter for tiden. Halve selskapets verdi på børsen er forsvunnet siden mars. Men det er på systemsiden, når det gjelder salg av tyngre utstyr til teleoperatørene, at salget har stupt dramatisk.

Mobildivisjonen går godt, trolig får den en vekst på fire prosent. Men så sent som i mai trodde selskapet at veksten ville bli på ti prosent, melder Reuters.
Nokia melder at de regner med en markedsandel på hele 38 prosent i andre kvartal i år når det gjelder mobiltelefoner. Det er bedre enn ventet.

Dårligere enn varslet

Men Nokia meldte tidligere at totalomsetningen ville øke mellom to og sju prosent. Trolig blir resultatet en tilbakegang på mellom to og seks prosent.

Men analytikerne i Merill Lynch tror Nokia vil møte nye problem de neste årene. De justerer ytterligere ned sine forventninger om salg av mobiltelefoner. De tror salget i år vil ende på 385 millioner mobiltelefoner, mens det til neste år vil bli solgt vel 410 millioner mobiltelefoner globalt.

Annonse


Det er en nedjustering med 11 prosent i forhold til tidligere spådommer.

Vokser ikke inn i himmelen

Konkurransen blir hardere. Nokias konsernsjef Jorma Ollila har tidligere meldt at målet er en markedsandel på 40 prosent. Analytikerne i meglerhuset Merrill Lynch tror markedsandelen havner på 35 prosent i år, og siger ytterlige ned ett prosentpoeng til neste år. Nokia hadde i første kvartal i år en markedsandel på 34.7 prosent, så selskapet har klart å kjempe seg tilbake, og det før multimediatelefoner er på markedet.

En strøm av produkter

Men markedsandelene har forandret seg kraftig de siste årene på mobilfronten. Ericsson har krympet kraftig, mens Samsung har overrasket med å tilkjempe seg en sterk posisjon på markedet ved hjelp av avanserte telefoner.

Det svenske tidsskriftet Ny Teknik mener Samsung og Siemens vil bli de hardeste konkurrentene.
Amerikanske Motorola kopierer Nokias strategi når det gjelder livsstil.
Nokia selv lanserer nye modeller i høyt tempo for å beholde forspranget til sine konkurrenter.

Annonse