Windows XP

Annonse


WinXP-pirater kan få baksmell

Windows XPDet ser ut som om Microsoft endelig forsøker å gjøre noe konkret med sitt WPA-system (Windows Product Activation), foruten å tvinge folk til lange telefonsamtaler med Microsofts personell (datagenerert eller menneskelig) hver gang man oppdaterer PC-en sin.

Betatestere som har mottatt en tidlig versjon av Windows XP Service Patch 1, kan bekrefte at oppgraderingen IKKE lar seg installere hvis lisensnøkkelen du har brukt ikke kan autoriseres, melder nyhetstjeneste TheRegister.

Videre kan det også virke som om ikke-legale kopier av Windows også vil få problemer med å benytte seg av den automatiske oppgraderingstjenesten Windows Update etter installering av SP1.

Nøkler på avveie

Det er en kjennsgjerning at det er mange ulovlige kopier av Windows rundt omkring i de tusen hjem og arbeidsplasser, og mange av disse er installert ved hjelp av diverse lisensnøkler som har lekket ut på nettet via warez-kanaler – det er ikke vanskelig å se for seg at Microsoft blokker kjente tilfeller av «ulovlige» lisensnøkler gjennom SP1. Men samtidig vil det være vanskelig å blokkere nøkler som er generert via såkalte «keygenerators», som vil være så og si umulig å skille fra autentiske, legale registreringer.

Annonse


Det er heller ikke til å stikke under en stol at en del faktiske lisensholdere foretrekker å bruke en «cracket» versjon av Windows XP, selv om de sitter på en lovlig lisens – særlig hvis de har et brukermønster som tilsier mye utskifting av hardware og reinstallering av operativsystemet – slik at de slipper å ringe Microsoft for å reaktivere Windows hver gang (særlig hvis de ikke har umiddelbar tilgang til Internett).

Merk at hvis du bruker en slik «piratnøkkel», har du ifølge Microsoft ikke et lovlig installert operativsystem, selv om du har betalt full pris for programvaren.

Annonse