Ivar Aaasen

Annonse


Svenske fant Aasen-passord

Ivar AaasenForrige fredag gikk NRK P1s nyhetsmagasin «Her og Nå» ut og etterlyste hackere som kunne knekke passordet til Ivar Aasen-databasen, som inneholdt 1600 historiske nynorske verk.

Responsen var overveldende, da «Aasen-utfordringen» ble spredt utover hele Internett : den siste uken har www.aasentunet.no hatt over 400 000 treff, fra 26 000 gjester fra hele verden.

– Mindre enn fem timer etter at databasen over Djupedal-samlingen var lagt ut på nettet, fikk vi e-post av Eriksson om at passordet var LADEPUJD, sier direktør Ottar Grepstad i Nynorsk kultursentrum til NRK.

Flere hadde bidratt med det rette svaret, men den som fikk æren var mannen som fant det først: 25 år gamle systemadministrator Joakim Eriksson det svenske dataspillselskapet Snowcode i Växsjö.

Annonse


Inpirerer til sikkerhetsdebatt

Nynorsk kultursentrum er nå travelt opptatt med å sende svar til de drøyt 200 som har tatt kontakt med tips og løsningsforslag.

– Interessant nok har denne saken utløst ein seriøs debatt blant dataeksperter om hvordan en bør ta vare på passord. Det som utilsiktet fra oss ble litt av et PR-stunt, har altså hatt en positiv virkning, sier Grepstad til NRK.

Annonse