Cycorp logo

Annonse


HAL lever!

Cycorp logoKunstig intelligens-pioner Doug Lenat og selskapet Cycorp har siden 1984 jobbet kontinuerlig med å fore databasen til Cyc (uttales som engelsk «psyche») med informasjon.

Hittil kjenner Cyc omlag 1.4 millioner «sannheter» og konspeter fra det daglige liv. Hensikten er at datamaskinen skal gjøres i stand til å trekke slutninger og gjøre antakelser på lik linje med et menneske.

Cycs kunnskap omfatter vanlig faktainformasjon, som navnet på historiske personer, atommassen til grunnstoffene, og alle hovedstedene i alle verdens land, men også mer avanserte konsepter, slik som: «Hvis du kutter en bit peanøttsmør i to, er hver halvdel fremdeles peanøttsmør, men hvis du skjærer et bord i to, så er ingen av halvdelene et bord».

Skal forstå mennesker

Læringsprosessen er nå fokusert på å få Cyc til å forstå hverdagslige fraser og setninger – ikke bare syntaktisk «korrekte» setninger. I neste fase skal Cyc «lære seg selv å lære», og bli i stand til å føre vanlige samtaler med mennesker – slik som den berømte datamaskinen HAL fra filmen 2001 – En Romodyssée

Annonse


Cyc har allerede blitt tatt i bruk av søkemotoren Lycos, for å bedre plukke ut relevante søkeresultater, men også det amerikanske militæret har investert hundrevis av millioner i prosjektet, i håp om å kunne bruke det som et etteretningsverktøy i kampen mot terrorisme. Andre selskaper ser muligheten for å bruke Cyc til å overse sikkerheten i datasystemene deres.

Cyc til folket!

I vår ble Cyc gjort til et nettbasert prosjekt, og en begrenset del av kunnskapsbasen er nå tilgjengelig for nedlasting. Interesserte kan besøke opencyc.org for mer informasjon.

Cycs offisielle hjemmeside er å finne på www.cyc.com.

Ellers har er interessante artikler om Cyc å finne både på ComputerNews Daily og CNN.com.

Annonse