Ivar Aaasen

Annonse


Ivar Aasen ny nett-greie

Ivar AaasenForrige fredag gikk NRK P1s nyhetsmagasin «Her og Nå» ut og etterlyste hackere som kunne knekke passordet til Ivar Aasen-databasen. Responsen lot ikke vente på seg.

Nå har passord-saken blitt en internasjonal nett-greie. Flere utenlandske nettaviser har omtalt saken, blant annet nerdenes organ nummer 1: Slashdot.

Passordet vekk

Sakens foranledning er at Ivar Aasen-tunet i Hovdebygda på Sunnmøre ikke finner passordet til en database med verdifullt historisk materiale. Databasen inneholder en ovesikt over 1600 nynorske bøker og tidsskrifter fra Ivar Aasen-eksperten Reidar Djupedal, som døde i 1989.

Katalogiseringen ble gjort av svigersønnen hans.

Annonse


Problemet er bare at svigersønnen også er død, og tok passordet med seg i graven.

Databasen ligger i dBase4-format, som knapt brukes lenger. Likevel har Ivar Aasen-tunets godt håp om at datakyndige hackere kan hjelpe dem.

Hjelpsomme hackere

Om de kan, skal være usagt. Men at de vil, er det ingen tvil om.

Kort tid etter utlysningen fikk Grepstad 30 henvendelser fra hjelpsomme nordmenn med kunnskaper innen dekryptering. Og nå kommer utlendingene.

– De aller fleste henendelsene er så langt fra nordmenn. Men vi har også fått henvendelser fra Sverige, og fra et par engelskmenn og amerikanere, sier bibliotekar Kirsti Langstøyl ved Ivar Aasen-tunet til Itavisen.no.

Hun er overrasket, men svært glad over den store interessen.

– Folk er veldig hjelpsomme. De kommer med lange, detaljerte forslag til løsninger, og oppfordrer oss til å ta kontakt. Mange legger ved hele CV’en sin. Dette er kvalifiserte folk, sier Langstøyl.

Gjennombrudd i dag?

Hun har godt håp om å løse floken – kanskje allerede i dag.

– Jeg føler at vi er i ferd med å se lyset, for å si det sånn. I løpet av dagen håper vi på et gjennombrudd, sier bibliotekaren.

Dersom hun kommer inn i databasen, vil det spare henne for mellom tre og fire års arbeid. Djupedals svigersønn fulgte en standard som gjør det enkelt å importere data til bibiliotsystemet Bibsys.

Men først må altså noen knekke passordet.

Om du vil prøve deg, kan databasen lastes ned fra Produktivdata.

Annonse