Trafikanten Mozilla

Annonse


Mozilla 1.0 klar til nedlasting

Trafikanten MozillaVed første øyekast er Mozilla 1.0 kliss lik broren Netscape, som nettopp kom med sin 7.0 i prøveversjon.

Lik Netscape

Og det er jo ikke så rart, for de to nettleserne er bygd på samme lest.Forskjellen er at Mozilla mangler de mange juletre-funksjonene som gjør Netscape til noe av en nær Las Vegas-opplevelse. Mozilla er en funksjonell, rask nettleser uten tant og fjas.

Uten å ha foretatt noen konkrete målinger kan vi i hvert fall fastslå at Mozilla subjektivt sett kjører raskere enn Opera med en rekke av de funksjonene vi bruker til daglig (web-redigering av ITavisen.no bl.a.).1.0 versjonen foreligger samtidig for alle plattformer vi har hørt om – og noen til: Windows (alle 32-bitsversjoner), Mac OS 8,5 – OS X, Linux, BSD OS (bsdi), OpenVMS, OS/2 FreeBSD, Tru64 Unix.

Sporveis-testen

Det første vi gjør når vi tester nettlesere, er å ta «Trafikanten.no»-testen. Den er det foreløpig bare Internet Explorer som greier, og nettstedet er i så måte et godt eksempel på det Mozilla-gjengen stadig vekk påpeker: At det er Microsoft som roter det til med sine sær-påfunn. De andre følger bare kjørereglene.

Annonse


Nå er det en gang slik at Oslo Sporveiers ruteopplysning på nettet er en ekstremt nyttig nettjeneste for oss som bor i hovedstaden. Ikke at rutetidene stemmer, men det kan være kjekt å vite når t-banen skal gå – i følge planen.

Hvem har fasiten?

På Trafikanten finnes det en kartfunksjon. Det er denne som lager krøll både i Mozilla og andre av IExplorers konkurrenter. Inneldningsvis fungerer både kart og søkefunksjon. Men når resultatet skal vises, får du bare firkanter, og ingen gater og streder.

Sikkert ikke Mozillas feil, men det betyr altså at vi har to alternativer: Enten å tvinge nettsteder som Trafikanten.no til å følge en standard som ble håndhevet av et organ som nylig oppløste seg selv (The Web Standards Project), eller bruke Internet Explorer som alle andre. Trist, men sant…

Annonse