Walkman

Annonse


Sony tapte Walkman-navnet

WalkmanI går ettermiddag kom endelig kjennelsen som kan komme til å avgjøre Walkman-merkets skjebne i Europa. I følge Østerrikes høyesterett må Walkman anses å være et alment begrep, på linje med «radio», «TV» og «hjemmekino».

I følge kjennelsen har ingen rett til å monopolisere dette begrepet og gjøre det til varemerke.

Første i 1979

Sony har hele tiden henvist til at Walkman er deres registrerte varemerke, noe som jo er tilfelle. Sony lanserte allerede i 1979 sin første kasettspiller i lommestørrelse med hodetelefoner under navnet Walkman TPS-L2.

Mellomtittel

Siden ble begrepet »Walkman» på folkemunne brukt også om de etterhvert mange tilsvarende produkter fra konkurrenter. Unntaket var Sverige, som i stedet brukte ordet «Freestyle», oppkalt etter en populær billigmodell fra Taiwan.

Annonse


I Norge har »lommedisko» etterhvert etablert seg, men også her brukes »Walkman» ofte om lommespillere både fra Sharp og Panasonic.

Fritt fram

Ingen av Sonys konkurrenter har imidlertid våget å lansere sine produkter under Walkman-navnet. Bortsett fra det østerikske selskapet. Som riktig nok ikke kalte sine Hong Kong-importerte produkter for Walkman, men bare annonserte dem som det.

Det har de nå fått landets øverste domstols tillatelse til å fortsette med. Kjennelsen har vakt bestyrtelse i Sony, som nå frykter at dette kan skape presedens i hele EU.

Discman neste?

Sony benytter i dag navnet Walkman for en rekke bærbare produkter: Radio Walkman, CD Walkman, Kassett Walkman, Net Walkman (memory Stick) og MiniDisc Walkman.

Annonse