Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Se Malmö pr. telefon

I Malmö i Sverige har Acatel bygget Nordens første operative UMTS-nett. ITavisen.no har testet det.

3g i bil mitsubishi mobil
Malmö (ITavisen.no): I Malmö suser en stor stasjonsvogn gjennom gatene. I bilen sitter en håndfull journalister for å ta del i en live demonstrasjon av neste generasjons mobilnett, UMTS.

Sammen med oss sitter to representanter for Alcatel. Den ene av dem har en PC koblet til noe som minner om en het vanlig fasttelefon. Men i stedet for den tradisjonelle ledningen til veggen er den utstyrt med en liten antenne. Dessuten har den en rekke porter for tilkobling av PC-utstyr.

Internett-telefon

Telefonen er utviklet av Fujitsu, og er faktisk en mobiltelefon. Men den er definitivt ikke av den typen du putter i lomma. Derimot egner den seg utmerket for den som ønsker «fasttelefon» og internettforbindelse i båten, campingvignen eller på hytta.

Den knallblå fremtidstelefonen har Bluetooth, men på vår kjøretur er den koblet til den bærbare PC-en ved hjelp av USB-kabel.

Video i hundre.

Alcatelrepresentanten starter sin PC og oppretter nettverkstilkobling på samme måte som han ville gjort om han satt med oppringt samband på en hvilken som helst annen telefonlinje. Kort tid senere surrer forfilmen til Ringenes Herre over PC-skjermen. Filmen blir streamet med en hastighet på 384 Kbit/s. Det tilsvarer 3 ganger nedlastinghastigheten via dobbel ISDN og gir et brukbart bilde så lenge vi ikke blåser det for mye opp i størrelse. Og bildet er ikke skjemmet av at bilen vi sitter i holder god fart.

Videokonferanse

Etter denne demonstrasjonen dukker Mitubishis nyeste 3G-telefon opp. Så ringer vi til en tilsvarende telefon som ikke fikk være med på bilturen. På skjermen dukker bildet av samtalepartneren opp. Fargene er litt blasse, men ellers er bildekvaliteten overraskende god. Dessuten er lyden klokkeklar. I denne testen overføres bildene med 64 Kbit/s, tilsvarende en enkel ISDN-linje.

Bugs

På kjøreturen vår fungerte alt slik det skulle. Andre som var med på tilsvarende tur kunne imidlertid fortelle om større eller mindre problemer. Med en basestasjon med bare to paneler var det begrenset hvor vi kunne kjøre for ikke å miste forbindelsen. I utkant av dekningsområdet sank også overføringskapasiteten.

Alcatels demonstrasjon ble arrangert i forbindelse med at selskapet erklærte sitt Reality Center i Malmö som nøkkelelement i sin videre satsing på utvikling av slike sentre.

Tilgjengelig utstyr

Sentrene skal benyttes til utvikling og testing av neste generasjons mobiltelefoni, og er åpent for alle som ønsker å teste produkter og tjenester i et 3G-miljø som faktisk fungerer. Utstyret som ble benyttet i demonstrasjonen er i dag kommersielt tilgjengelig, både når det gjelder komponentene i nettet og telefonene vi testet tjenestene med.

Stikkord: Mobil