2GB HP-brikke

Annonse


2 GB på en plastbit

2GB HP-brikkeBristol: ITavisen.no har besøkt HPs aller helligste: utviklingslaboratoriet HP Labs i Bristol, England. Her fikk vi innblikk i hva ett av verdens største IT-selskaper tenker seg av teknologiske nyvinninger framover. Det blir ikke mindre aktuelt nå som HP slår seg sammen med den tidligere konkurrenten Compaq, som også har en svært oppegående utviklings- og forskningsdivisjon.

2 GB på tommelfinger

Chuck Morehouse leder til daglig HPs Information Access Lab i Palo Alto, California . Hans oppgave er blant annet å utvikle nye lagringsmetoder som skal erstatte de teknologiene vi kjenner i dag.

HPs utviklingsjef Chuck Morehouse viser fram en modell av den nye minnebrikken som skal erstatte harddisken.

Stolt holder han fram en modell av en av de siste nyvinningene: 2 GB lagring på en brikke som får plass på en tommelfinger.

Ut med silisium

– Vi øker snart til 10 GB, så vi kan begynne å snakke om at denne typen lagringsmedium kan erstatte harddisken og kanskje også de minnekortformatene vi kjenner i dag, sier Morehouse.

Annonse


– Silisium er ut, mener han.- De som kjenner til produksjon av silisiumbrikker, vil se at dette ikke har framtida for seg. Det er rett og slett for dyrt og kronglete. Plast er billig, universelt og fleksibelt i forhold. I HP har vi kalt disse produktene for PIRM – Portable Inexpensive Removable Memory (bærbart, billig, flyttbart minne – red. anm.).

Når de første PIRM-baserte produktene kommer, kan ikke Morehouse si. Men han gjør det klart at det dreier seg om år, ikke tiår før vi ser alt fra kameraer og musikkspillere til PCer og PDAer med den nye minneteknologien i butikkene.

100 millioner ganger

– Vi er ikke alene om å jobbe med dette. Grovt sett kan du si at alle IT-selskaper med en omsetning på mer enn en milliard dollar i året holder på med lignende ting, sier Morehouse.

Dagens harddisker har en lagringstetthet på mellom 30 og 36GB pr. kvadrattomme. HP snakker om brikker med en informasjonstetthet på opptil 100 millioner ganger mer.

HP jobber med flere teknologier for å oppnå dette. I rask rekkefølge nevner vi I Magnetisk RAM, lagring på atomært nivå (Atomic Resolution Storage) og molekylær elektronikk.

– De nye produktene kommer til å bruke en kombinasjon av alle disse teknologiene. Personlig tror jeg optiske lagringsmetoder er uaktuelle framover. Lagring basert på elektriske impulser og kunnskaper om materie virker langt mer lovende sett fra det stadiet vi er på i dag, sier Morehouse.

Ingen revolusjon

Selv om utviklingen innen minneteknolgi gir mulighet for å legge svært store datamengder inn knøttsmå enheter, tror ikke Morehouse på noen revolusjon når det gjelder funksjoner og bruksområder.

– Vi bruker stort sett datateknologien på samme måte i dag som for ti år siden, på tross av at mye har skjedd. Mennesker forandrer seg ikke, og en PC vil fortsatt våre en PC – med skjerm og tastatur. Men vi vil se en dramatisk utvikling når det gjelder størrelse, vekt og strømforbruk, avslutter HP-forskeren.

Annonse