Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Passordenes 10 på topp

At vi ikke er flinke nok til å lage gode passord er ingen nyhet. Men så påstår også forskere at den menneskelige hjerne ikke er skapt for gode passord.

Arnt Sommerlund
En lenke er som kjent ikke sterkere enn det svakeste leddet, og når det gjelder IT-sikkerhet er dette leddet uten unntak brukerne.

Sikkerhetskonsulenter kan ikke få gjentatt ofte nok hvor viktig det er med sikre passord. Silicon.com har nå satt sammen en topp ti liste over dårligste passordene man kan ha. Listen sammenfaller med listen over de mest brukte.

Underbukser

En representant for sikkerhetsselskapet Orthus beskriver valg av passord slik:
-Passord er som underbuksene dine. Du bør ikke la dem ligge og slenge der hvor andre kan finne dem. Du bør skifte dem jevnlig og du bør ikke låne dem bort til fremmede.

Det blir ikke enklere av at forskning viser at hukommelsen vår ikke er like mottakelig for tilfeldige sammensetninger, som for de tingene vi omgir oss med hver dag.

Gode passord

For å bygge opp et godt passord kan man følge en del retningslinjer. Hackere og crackere bruker sosiale forhold til å gjette passordet ditt. Bruker derfor noe som man ikke normalt vil assosiere med deg. Ikke bruk et objekt man ser fra skrivebordet ditt heller. Et godt passord består av store og små bokstaver, samt tegn og / eller siffer.

En annen anbefalt måte å bygge opp et passord på er ved å bruke en setning du husker. For eksempel fra et dikt eller en sang. Passordet lager du av de første bokstavene i setningen. For eksempel kan du ta setningen «ITavisen er Norges beste nettavis for teknologinyheter.» Passordet blir da «IeNbnft».

Her er listen over de dårligste passordene:

1. Blankt passord.
2. «passord».
3. Tegneseriefigurer.
4. Fotballag eller fotballspiller.
5. Navn på kjæledyr.
6. Stjernetegn.
7. Kjærestens navn.
8. Bannskap og ufine ord.
9. Sci-fi eller fanatsy- figurer (Gandalf, Yoda, etc.).
10. Firmanavn.