Hopp til navigasjon Hopp til innhold

WinXP SP1 i betafasen

Når Service Pack 1 blir sluppet i løpet av sommeren har Microsoft endret operativsystemet slik at man kan velge bort Microsofts standardprogrammer.

Windows XP Logo
Service Pack 1 blir en omfattende oppdatering av operativsystemet. Den vil inneholde en lang liste av småendringer og alle sikkerhetsoppdateringer som er utgitt hittil.

Det som vekker mest oppsikt er selvsagt at resultatet av forliket mellom Microsoft og Det amerikanske justisdepartementet blir synlig for Windows-brukerne. Fem applikasjoner vil kunne byttes ut mot tredjeparts-programvare. Disse er Internet Explorer, Outlook Express, Windows Media Player, MSN Messenger og Microsofts Java Virtual Machine.

Fire valg

Etter installasjonen av Service Pack 1 vil man få et nytt programikon som gir fire valg for tilpassing av de fem angitte programmene (middelvare). De fire valgene er «Fabrikkoppsett», «Microsoft», «Ikke-Microsoft» og «Egendefinert».

Alternativet for fabrikkoppsett vil kun være tilgjengelig på nye PC-er som er installert med Service Pack 1. Dette alternativet setter standardprogrammene slik PC-produsenten har valgt dem.

Microsoft-alternativet vil sette alle de fem programmene til Microsofts standardprogrammer.

Ikke-Microsoft vil velge bort Microsofts alternativer i alle tilfellene. Da vil man i stedet få en liste på startmenyen over registrerte tredjepartsprogrammer man har installert på maskinen. Dersom man har fire nettlesere installert vil alle komme frem i listeform under «Internett».

Alternativet for egendefinering er nok det de fleste drevne XP-brukere ønsker å bruke. Her kan man velge selv i alle fem kategorier om man vil bruke Microsoft eller ikke. I tillegg vil man kunne velge ett standardprogram dersom man har flere alternativer installert på maskinen.

Utvidet testfase

Nytt er også at Microsoft velger å betateste en Service Pack. Normalt blir en slik oppdatering testet blant et fåtall tusen brukere.

Denne gangen vil Microsoft sende ut oppdateringen til titusenvis av brukere og la dem komme med tilbakemeldinger og tips, slik vi er vante med i utviklingen av selve operativsystemene.

Andre oppdateringer som kommer med Service Pack 1 er støtte for USB 2.0, støtte for trådløse terminaler som Mira, Tablet PC og Freestyle.

Sist, men ikke minst vil MSN Messenger komme i versjon 4.7. Talsmenn for Microsoft har uttalt at programmet har blitt drastisk endret for å følge bestemmelsene i forliket, samt at «en rekke sikkerhets-oppdateringer» har blitt tatt med.

Service Pack 1 vil være tilgjengelig gjennom Windows Update.