Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Se BigBrother når og hvor du vil

Gå ikke glipp av høydepunktene i BigBrother bare fordi du tilfeldig vis befinner deg langt unna nærmeste TV eller PC. Nå formidles begivenhetene direkte til din PDA.

Icestream1
Du trenger ikke lenger logge deg på Internett eller skru på TV for å se BigBrother direkte. Har du en PDA med PPC 2002 kan du laste ned et lite program som gjør at du kan følge med på alt som skjer i BigBrother-huset på Fornebu. Og etter hvert vil du også kunne motta en rekke andre tilbud direkte på PDA’en din.

Ice Stream

Teknologien som gjør det mulig å se video med 10 fps (bilder per sekund) er utviklet av det norske selskapet Mobile Media, og kalles Ice-stream.

Mobile Media er et selskap som leverer end to end-løsninger for mobiloperatører og tjenestetilbydere. I dette tilfellet betyr det at de tar seg av alt fra komprimering og koding av sendingene fra Fornebu, via servertjeneste til streaming ut til brukeren.

Lav båndbredde

– Vi ønsker ikke selv å drifte serverne, men legger opp til å gi operatørene tilbud om en totalpakke. Slike løsninger er nå på plass hos et titalls store operatører, sier markedssjef Mark Popkiewic til ITavisen.no.

Det nordmennene har utviklet er en kompresjonsteknikk som gjør det mulig å formidle et TV-bilde over ekstremt lav båndbredde. Bildet er riktig nok ribbet for det meste av informasjon, og fremstår for brukeren med en kvalitet som minner om nedlastbare logoer.

Du ser vel at hun soler seg toppløs?! Bildene er ikke all verden, og motivet må bevege seg for at du i det hele tatt skal se hva det er. Med gråtoner (og senere farger) får du en helt annen seeropplevelse.

Farger kommer

Dagens versjon overfører 10 fps på båndbredde ned mot 5 Kbit/s. Da får du et «levende» bilde på 80×60 punkter, i tillegg til lyd. I løpet av august vil du også kunne laste ned TV-bilder med gråtoner, og mot slutten av året regner Mobile Media med at de har en fargeversjon klar.

Men da er trolig BigBrother historie i Norge. Interessen for serien har falt katastrofalt, og det betyr at serien som avsluttes om et par uker kan bli den siste. Det betyr imidlertid lite for Mobile Media, som vil kunne tilby en rekke andre tjenester til mobile brukere. Blant annet jobbes det med interaktive nyhetssendinger, oppkobling mot overvåkingskameraer og andre mer matnyttige løsninger.

Kostbar datatransport

Selve konseptet handler om mer enn bare video. Her kan du i tillegg motta grafikk, tekst og lyd. PocketPC-versjonen av spilleren kan du laste ned fra www.bigbrother.no eller www.icestream.com. Spilleren er gratis, men du må kjøpe sendetid fra Mobile Media. For en tier får du en tidskonto på 30 minutter, og så kan du selv følge med på alt som skjer i BigBrother-huset. På toppen av dette kommer utgiftene til tellerskritt eller GPRS, alt ettersom hvordan du kobler din PDA til Internett. Det beløpet kan fort bli det mangedobbelte.

Ice-Stream vil også kunne lastes ned og kjøres på mobiltelefoner med støtte for J2ME. Her setter imidlertid prosessorhastighet og minne en del begrensninger, og dagens javatelefoner er lite egnet til formålet. Javatelefonene som ventes senere i år vil trolig takle denne teknologien langt bedre.