Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Ny prosessor-duell

Vi har latt Intel og AMD utstyre oss hver med sin råeste konsument- prosessor. Er Pentium 4 på 2.53 GHz den nye kongen på haugen?

AMD Athlon vs.  Intel P4

(16.05.02: De grafiske fremstillingene av testresultatene i denne artikkelen har blitt korrigert)

Både AMD og Intel spyr ut nye prosessorer med jevne mellomrom, og det er ofte ikke så lett å henge med i svingene.

I denne testen lar vi to topp-spesifiserte PCer møte hverandre i bokseringen. PC-ene er identisk konfigurert, og utstyrt med de raskeste kommersielt tilgjengelig desktop-prosessorene fra respektivt AMD og Intel.

Athlon XP 2100+ @ 1.73 GHz

AMD lanserte sin siste prosessor, XP2100+, i mars. Dette er selskapet siste CPU produsert med 0,18 mikron-teknikken, da AMD er i ferd med å flytte over til 0,13 mikron. Dette vil gjøre fremtidige brikker omlag 38 prosent mindre, og dermed betydelig raskere.

Etter planen skulle AMDs første 0,13-mikron prosessor, med kodenavnet Athlon XP Thouroughbred, allerede være lansert, men forsinkelser gjør at XP2100+ per dags dato er det råeste AMD har å tilby oss for denne testen.

Vi har utstyrt vår Athlon XP-maskin med et nytt hovedkort som støtter DDR333-minne.

For mer teknisk informasjon om Athlon XP, se amd.com.

Pentium 4 @ 2.53 GHz

Intel har lansert flere nye prosessorer den siste tiden, både på 2.2, 2.26, 2.4, og 2.53 GHz. De to sistnevnte representerer et nytt teknologisk skritt for Intel, da FSB (Frontside Bus)-hastigheten på prosessorene er presset opp fra 400 MHz til 533 MHz.

Med 533 MHz FSB følger også løfte om nye brikkesett som støtter PC1066 RDRAM , altså raskere minne en dagens PC800 RDRAM. Dessverre er PC1066- minne ikke tilgjengelig i skrivende stund, så inntil videre må vi nøye oss med å mate for P4-råtass med den gamle typen.

For en nærmere teknisk gjennomgang av Pentium 4, se intel.com .

Test-oppsett

Men det ligger mer i ytelse enn klokkefrekvenser og tekniske spesifikasjoner. I vår test har vi satt opp følgende to testmaskiner, og kjørt en rekke benchmark-programmer som tilsammen burde gi et rimelig godt bilde av hvordan systemene yter i forhold til de anvendelsesområdene folk flest har på hjemme-PCen.

Pentium 4
AMD Athlon XP
Prosessor
Intel Pentium 4
2,53 GHz PC533
(socket 478)
AMD Athlon XP 2100+ (1,73 GHz, socket A)
Brikkesett
Intel 850E
Via KT333
Minne
512 MB Kingston PC800 RDRAM
512 MB PC2700 DDR-DIMM
Operativsystem
Windows XP Professional
Windows XP Professional
Harddisk
Western Digital Caviar WD200BB
(7200 RPM, 20GB IDE)
Western Digital Caviar WD200BB (7200 RPM, 20GB IDE)
Grafikk

Creative GeForce 4 Ti4600

Creative GeForce 4 Ti4600

Selv om våre tester er utført med omhu på maskiner med identisk oppsett (foruten hovdkort, minne og prosessor), så understreker vi at følgende testresultater og konklusjoner kun er ment som en veiledning til hva man kan vente seg i ytelsesforskjell mellom de aktuelle prosessorene.

PCMark 2002

Dette nye benchmark-programmet fra MadOnion er beregnet på å teste en rekke aspekter i et PC-oppsett, blant annet med spesifikke målinger på CPU- og minne-ytelse.

Sysmark 2001

Ved å utføre en rekke krevende operasjoner i vanlige applikasjoner, måler Sysmark 2001 både på vanlig kontorarbeid såvel som innen programmer for lyd- og bildebehandling og webdesign.

Programmene som benyttes i denne testen er CorelDRAW 9.0, Excel 2000, Dragon NaturallySpeaking Preferred 4.0, Netscape Communicator 4.61, Corel Paradox® 9.0, PowerPoint 2000, Word 2000, Bryce 4, Avid* Elastic Reality 3.1, Photoshop 5.5, Premiere 5.1, og Windows Media Encoder 4.0.

Business Winstone 2001

Mer eller mindre på samme måte som Sysmark, gjør Business Winstone 2001 målinger basert på utføring av diverse oppgaver i sanntid med programpakker.

Programmene som benyttes i denne testen er Norton Antivirus 2000, WinZip 7.0, FrontPage 2000, Lotus Notes R5, Access 2000, Excel 2000, PowerPoint 2000, Project 98, Word 2000, og NetScape Communicator 4.73.

Content Creation Winstone 2002

Her måles ytelsen i programmer for å redigere og skape lyd, bilde og video. Det blir utført diverse oppgaver i Photoshop 6.0.1, Premiere 6.0, Director 8.5, Dreamweaver UltraDev 4, Windows Media Encoder 7, Netscape Navigator 6.01, og Sound Forge 5.0c

3DMark 2001 SE

Ved å benytte krevende 3D-motorer, blant annet fra spill som Max Payne, gir 3DMark 2001 et rimelig godt bilde av hvor oppegående systemet ditt er når det kommer til spill som i stor grad benytter seg av 3D-grafikk under DirectX 8.

Vi har kjørt denne testen med standard innstillinger, og latt tekstur-generering og lyssetting foregå i software-modus. Dette gjør testen mer CPU-intensiv, men merk at dette også gjør resultatene betydelige lavere enn man ville fått ved å kjøre 3DMark i Pure Hardware T&L– eller Hardware T&L-modus (hvor begge disse maskinene lett skyter over 10 000 3DMarks).

Konklusjon

Det synes tydelig at Intel med sin 2.53 GHz kan tilby den råeste prosessoren på markedet i dag. Men så begynner jo XP2100+ å bli litt gammel, prosessormessig sett, så det blir spennende å se hva Thoroughbred har å stille med, når den kommer (burde være rett rundt hjørnet).

Så Intel har den raskeste rakkeren der ute akkurat nå. Riktignok er dette først og fremst interessant i sammenhenger der 4-5 tusenlapper fra eller til ikke er av avgjørende betydning når man bygger sin nye PC. For mens Intels topp-CPU koster i overkant av åtte tusen kroner, får man XP 2100+ for omlag tre tusen – altså godt under halve prisen.

Ser man etter en Intel-prosessor til samme pris som XP2100+, ender man opp med en Pentium 4 på maks 2 GHz – som ytelsesmessig vil score lavere enn AMDs CPU i de fleste tilfeller.

Men husk, at det som regel nærmest vil være vannvidd å springe å kjøpe de absolutt nyeste prosessorene samme uke som de slippes på markedet, såfremt man ikke har spesielt prekære behov eller en plagsomt tung lommebok. Den enorme prisforskjellen mellom en nylansert topp-prosessor og nestemann på rangstigen vil som regel alltid ikke stå i samsvar med ytelsesforskjellen.