Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Grafikk-beist fra Matrox

Matrox lanserer sin nye Parhelia 512 grafikkprosessor, med nok visuell kraft til å få selv den råeste GeForce 4-brikke til å skjelve i knærne…

Matrox Parhelia 512
Matrox har løftet sløret av selskapets nye flaggskip – Parhelia 512. Dette er en helt ny grafikkprosessor fra det kanadiske selskapet, som først og fremst er kjent for flerskjermteknologi og høy 2D-bildekvalitet, og ser ut til å kunne resultere i en svært lovende skjermkortserie – fullstendig i stand til å ta opp konkurransen med nVidias GeForce4 og ATIs Radeon.

Foruten å være den første 512-bits GPU(Graphic Processing Unit)-en, stiller Parhelia med imponerende 20 GB/s minnebåndvidde (dobbelt så mye som GeForce4 på sitt beste), og en rekke nye og potensielt grenseprengende teknologier for generering av 3D- og 2D-grafikk – inkludert 16x antialiasing og mulighet for 1 milliard farger.
Med den nye 36-stage shader-teknologien i Parhelia 512 håper Matrox å servere oss fabelaktige 3D-genererte bilder.

En full presentasjon og teknisk gjennomgang av kortet finner du HER.

Tre skjermer samtidig

I sann Matrox-stil støtter naturligvis Parhelia 512 bruk av flere skjermer samtidig, og har nå oppgradert sin DualHead-støtte til å kunne kjøre to parallelle analoge skjermer på 2048 x 1536 @ 32bpp, eller to digitale skjermer på 1920 x 1200 @ 32bpp.

Samtidig introduserer Parhelia TripleHead Desktop, som lar deg kjøre tre skjermer samtidig med en oppløsning på 3840 x 1024 @ 32bpp, men også Surround Gaming, hvor du rett og slett kan strekke synsfeltet i en rekke spill utover dine tre monitorer.

Parhelia 512 lar deg spille med utvidet synsfelt over tre skjermer, i Flight Simulator 2002 og andre spill som støtter det.

Surround Gaming støttes for øyeblikket av spill som Microsoft Flight Simulator 2002, Quake III Arena, Trainz, Vendetta, og X-Plane. Mange nye spill vil også støtte denne widescreen-måten å spille over tre skjermer på, inkludert Unreal Tournament 2003, F1 2002, Star Wars Galaxies, og Soldier of Fortune 2.

Flott, men når kommer kortene?

Det har gått rykter om at Matrox vil kalle sitt første nye Parhelia-skjermkort G1000, men dette har foreløpig ikke latt seg bekrefte.

Når de første kortene vil dukke opp i butikkhyllene er heller ikke kjent, og derfor gjenstår det å se om den tekniske overlegenheten Parhelia stiller med i forhold til sine konkurrenter fremdeles vil være like imponerende når Matrox til slutt klarer å få kommersielle produkter ut på markedet – nye lanseringer er nemlig ventet både fra nVidia, ATI, og 3DLabs de kommende månedene.