Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Grafikk-krig i anmarsj

nVidia har lenge regjert markedet for grafikk-prosessorer med sin GeForce-serie – men nå ser det ut som om selskapet får flere konkurrenter enn ATI å måle piksler mot…

nVidia ATI GeForce-ulv
Det har vært mange aktører på grafikkprosessor-markedet opp gjennom årene, men det er ingen tvil om at nVidia regjerer markedet for tiden med sine GeForce-brikker, som benyttes av et flertall av verdens ledende skjermkort-produsenter .

nVidia får god konkurranse fra ATI, som holder koken både ytelses- og salgsmessig med sine Radeon-brikker, men flere andre med sabelen…særlig truer 3DLabs med å stige opp fra å lage skjermkort for arbeidsstasjoner til å legge inn et frontangrep mot nVidia og ATI på konsumentmarkedet.

3DLabs’ superbrikke

3DLabs jobber nemlig for tiden med sin P10-prosessor (foreløpig kodenavn), som ser ut til å kunne bli en alvorlig hodepine for både GeForce og Radeon – i det minste på den rent tekniske siden.

Foreløpige spesifikasjoner på P10 viser at 3DLabs sitter på en teknologi som på de aller fleste punkter overgår eksisterende brikker på markedet – blant annet med 256 MB DDR minne, 76 millioner transistorer (GeForce 4/NV25 har 63 millioner), minnebåndbredde på 20 GB/s, virtuelt minne, 8x multisample anti-alias, og fullstendig programmerbarhet som stikkord.

Spesielt interesserte vil kanskje ha glede av den grundige gjennomgangen av 3DLabs’ P10-teknologi på ExtremeTech.com.

Det faktum at 3DLabs for noen måneder siden lot seg kjøpe opp av Creative Labs, som i dag benytter både ATI og nVidia i sine skjermkort-produkter, gjør ikke saken mindre interessant.

Matrox med noe på lur?

En annen potensiell aktør er Matrox – som for tiden har havnet litt på sidelinjen når det gjelder konsument-grafikk. Ikke siden G400/200-serien for noen år tilbake har det kanadiske selskapet hatt et virkelig konkurransedyktig produkt å tilby spillfantaster og hjemmebrukerel. Men ryktene går nå om at Matrox har et nytt ess opp ermet.

Hva ruger Matrox på, egentlig?

Nøyaktig hva dette esset, er det riktignok ikke helt mulig å slå fast. Ifølge informasjon som angivelig har lekket ut fra Matrox (se skjermbilde HER), ruger selskapet på en helt ny grafikkprosessor med navnet G1000, med tekniske spesifikasjoner som lett blåser selv det råeste av GeForce4, Radeon eller P10 av banen.

Det er derimot mye som tyder på at G1000 overhode ikke eksisterer, og at det løpske skjermbildet bare er resultat av en dyktig aprilspøk (se ssontm.com). Men samtidig blir det hevdet fra flere troverdig kilder at Matrox faktisk har en superbrikke nesten ferdigprodusert, og at dette trolig har sammenheng med en større produktlansering som Matrox har planlagt for 14. mai – og hvilket hemmelig produkt ligger egentlig bak kodenavnet «Parhelia»?

Men uansett, G1000 og Parhelia eller ikke – hvorvidt Matrox klarer å svinge seg inn på toppen av markedet igjen gjenstår å se. Det blir likefremt spennende å se hva slags spennende produkter som vil dukke opp i løpet av året, og mye tyder på at det vil bli mer enn GeForce 4 og Radeon å velge mellom.

Og da er det kanskje lov å håpe på billigere og bedre skjermkort for alle…?