Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Virus fra meg, sier du?!

Får du illsint e-post fra folk som sier de har mottatt virus fra deg, selv om du garantert sitter på en virusfri PC?

Virus vignett
Klez-viruset herjer vilt i disse dager. Viruset er råttent nok i seg selv, og er i stand til å sende seg selv videre til kontaktene i adresseboken din.

Uvennlig vennepost

Men det er ikke bare av venner og kjente du får virusinfiserte mail fra, som du sikker har lagt merke til. Mange får e-post fra totalt fremmede, og personer man aldri har e-postvekslet med tidligere.

Et pussig og ubehagelig tilfelle som kan oppstå er at du mottar en mail fra en venn eller forretningskontakt, som surt forteller at han vil ha seg frabedt å motta virus i e-post fra deg. Dette gjerne til tross for at du har scannet maskinen din med oppdatert antivirusprogrammer, eller for eksempel brukt et online AV-program som Housecall, og vet at du garantert er virusfri.

Forklaringen på dette er simpelthen at Klez-virusene kan sende mail på egen hånd, men utgi seg for å være en vilkårlig person i den infiserte maskinenes adresseliste.

Vi lar viruseksperten Virus112 forklare:

«W32.Klez-variantene finner email-adresser ved å gjennomsøke adressekartoteket samt filer på den infiserte brukers datamaskin. W32.Klez nøyer seg ikke bare med å sende seg videre til disse. Klez.G tar også de email-adresser den finner og bruker disse som avsenderadresser, så det ser ut til at viruset kommer fra en bruker som muligvis slett ikke er infisert. Dette er skyld i at folk beskylder hverandres datamaskiner for å være virusinfiserte uten at de faktisk er det. »

Hurtig spredning

En av årsakene til at Klez sprer seg så hurtig for tiden, er at det kan være nok å markere infisert mail i Outlook (uten å åpne den) for å utløse smittefaren. Dette kan man sette en stopper for, ved å installere DENNE PATCHEN FRA MICROSOFT (dette er kun nødvendig hvis du benytter eldre programvare).