Hopp til navigasjon Hopp til innhold

TEST: Soundblaster Extigy

Vi tar en nærmere titt på Creatives første frittstående USB-lydkort, ymtet først og fremst på på laptop-brukere.

De store fordelene med Soundblaster Extigy kan summeres svært enkelt: klar, skarp og støyfri 24-bits 96 KHz lyd over USB, gjennom en ekstern boks med masse tilkoblingsmuligheter.

I utgangspunktet er dette et noe nedstrippet Audigy-kort, som er tatt ut og satt i en egen selvforsynt boks. Extigy mangler Firewire-port, ASIO-drivere og intern effektprosessering (som tas hånd om av CPUen i stedet), men på lydsiden sitter vi igjen med den samme krystallklare fine lyden fra Audigy (som du kan lese vår test av HER).

Man skulle kanskje tro at å kjøre tung multikanals lyd gjennom USB 1.1 ville medføre både hakking og redusert lydkvalitet, men på mirakuløst vis ser ikke dette ut til å være tilfelle – selv om du bruker USB mus og tastatur i tillegg. Men vi ville likevel ikke anbefalt å flytte over filer MP3-spilleren via USB samtidig som du ser DVD gjennom Extigy 😉

I pakken

Foruten Extigy selv, ligger følgende utstyr med i pakken:

  • Fjernkontroll og batterier
  • Små fotstøtter slik at du kan plassere Extigy vertikalt
  • Ekstern strømforsyning
  • USB-kabel
  • Program-CD
  • Mini-brukerveiledning

En gledelig overraskelse ved installasjonen var at den ikke bare gikk bemerkelsesverdig smertefritt, men at det heller ikke var nødvendig å avinstallere sitt eksisterende lydkort eller starte om maskinen for å begynne å ta i bruk Extigy. Ekstrapoeng for brukervennlighet.

Det vi derimot kanskje kunne savne var noen lydkabler, for eksempel konverteringskabler (nesten alle portene på Extigy er minijack) og optiske ledninger.

Inn og ut er like langt

Det er nok av inn- og utganger å ta av, både analoge og digitale.

Framsiden av Extigy. Fra venstre: Optisk ut, optisk inn, linjeinngang, mikrofon inn, headset, mikrofon nivå, lydnivå, CMSS, av/på-knapp, IR-mottaker for fjernkontroll.
Baksiden fra venstre: analoge koblinger for 1) Center/sub 2)bak- og 3)front-høyttalere, digital ut, S/P DIF inngang, MIDI UT, MIDI INN, USB, 12V DC.

Programvaren

Folk har tradisjonelt et elsk/hat-forhold til medfølgende programvare fra Creative, og heldigvis er det også denne gang valgfritt om du vil installere det som følger med av applikasjoner.

Foruten drivere, mikser, og fjernkontroll-applikasjonen, er som vanlig Creative Playcenter med, hvor du kan leke rundt med lydbiblioteket ditt, og blant annet overføre musikk og playlists til eksterne MP3-spillere. Her kan du også leke deg med de forskjellige EAX Advanced HD-effektene, som først og fremst er beregnet på å gi fetere og mer realistisk 360-lyd i spill.

I tillegg får du en litt overraskende godbit: Creative Audio Stream Recorder, som lar deg gjøre opptak til disk av streaming audio – for eksempel via nettradiopgrammet iM Tuner, som også følger med.

Ellers er gjenganger Creative WaveStudio med, som lar deg redigere lydfiler, Creative Recorder for opptak av slike, og MP3-mikseprogrammet MixMeister.

Det man kanskje først og fremst kan savne her i programpakken, er et avspillingsprogram for DVD-film.

Surround

Noe av greia med Extigy er naturligvis at det er en surround-prosessor, for både spill, musikk og DVD-film. I første omgang er dette begrenset til Dolby Digital, men Creative sper på dette med sin egen CMSS (Creative Multi-Speaker Surround), som i praksis «konverterer» vanlig stereo- eller monolyd til 5.1 surround-lyd.

CMSS fungerer relativt bra, men det hadde også vært ønskelig å se DTS og Pro Logic II med i repertoaret.

Det fine er at siden Extigy har egen strømforsyning, kan den benyttes også når PCen er avskrudd, for eksempel til å gi surround-lyd til frittstående DVD-spillere, spillkonsoller, eller lignende.

Skuff for musikere

Digitale musikere vil derimot risikere å bli skuffet over Extigy. Riktignok er kortet utstyrt med et tilfredsstillende sett både analoge og digitale inn- og utganger, men det store aberet er at Ektigy – i motsetning til Soundblaster Audigy – ikke er utstyrt med ASIO-drivere.

Dette betyr at hvis du jobber med virtuelle synthesizere og tung MIDI-prosessering (Extigy har eget MIDI-interface), vil du ikke kunne regne med bedre latency enn litt over 40 ms – på de maskinene vi testet mot var ga Extigy faktisk marginalt dårligere latency enn Soundblaster Live! 5.1 Platinum i applikasjoner som Logic Audio og Propellerheads Reason.

Mest for laptop-brukere

Dette er Creative Labs’ første forsøk på en ekstern Soundblaster, og det er egentlig ikke annet å si enn at de har lykkes relativt godt.

Er du en gjennomsnittlig bruker, og sitter med et Soundblaster Live! 5.1-kort i den stasjonære PCen din fra før, er det neppe nok å hente i Extigy til å forsvare investeringen. Derimot kan dette kortet være midt i blinken for de som trenger en surround-prosessor som også kan brukes med en spillkonsoll som Xbox, eller en ekstern DVD-spiller.

Men først og fremst er Extigy laptop-eierens drøm, enten man vil spille Jedi Knight 2 med full Advanced HD EAX, se DVD-film med full surround, eller for den mobile hobbymusiker (som riktignok må leve uten ASIO).

Stikkord: generell test, testprodukt