Hopp til navigasjon Hopp til innhold

– Vekk med «klikk OK»

Den amerikanske sikkerhetseksperten Marcus J. Ranum vil fjerne muligheten til å si nei til automtisk oppdatering.

Marcus J. Ranum
Ranum besøkte Oslo torsdag, og holdt tale for flere hundre norske sikkherhetseksperter.

Ranum, som langt tilbake i slekta er norkættet, er ingen hvem som helst. Han har blant annet hjulpet Det Hvite Hus med datasikkerheten, og driver til daglig det respekterte selskapet Network Flight Recorder.

Rød klut for hackere

Han er svært kontroversiell i mange IT-kretser, og er ikke minst kjent for å erte på seg hackere av den typen som alle andre hackere ynder å kalle «crackere». Nylig var han med i en heftig TV-debatt med alle hackeres far, Kevin Mitnick.

– Jeg sa til Kevin: Før gjorde du dette gratis og havnet i fengsel. Nå gjør du det for 3000 dollar i timen. Hvorfor tenkte du ikke på det før?

Ranums hovedtese er at noen datasystemer må anses som viktigere enn andre. Fokuset på Hvermansens lokale PC må vekk. I stedet må det satses i store linjer, på systemer som styrer infrastruktur og store mengder trafikk.

– Alle jobber for Microsoft

Han synes det er miningsløst at hver og en av oss må jobbe som det han kaller «systemadministratorer for Microsoft», ved å installere stadig nye sikherhetsoppdateringer. Og han mener at moren hans bør få slippe å være sikkherhetsekspert som sin sønn, når hun bare skal skrive et brev i Word og sende det pr. e-post til en venninne.

– Jeg spøker ikke med moren min. Hun er en meget intelligent kvinne. Men det er bare oss som sitter her i salen som trengr en fullt ut fungerende, generell datamaskin slik dagens PC’er er. Vi ville være best tjent med om folk flest hadde enklere systemer innrettet mot de oppgavene de faktisk skal utføre. Playstation er et godt eksempel. Min Playstation har aldri blitt hacket og aldri gått ned. Rett og slett fordi den er byget for et formål: Å kjøre en spesifikk type spill. Playstation burde være modell for PC-fabrikantene – ikke omvendt.

– Alt må standardiseres

Ranum tror løsningen på problemene ligger i automatisering og standardisering. Alle datamaskiner skal bli like, og de skal oppdateres uten å brukerne verken merker det eller har noen innflytelse på det. Han vil rett og slett oppnevne en Storebror som skal bestemme hva du skal gjøre med PC’en din.

Han ser også for seg at all programvare blir automatisk oppdaterbar, slik at f.eks. alle Excel-brukere alltid har siste versjon.

– Det vil i praksis bety at den gamle versjonen ikke lenger kan brukes. hensikten er å sikre at alle bruker samme versjon, både av hensyn til sikkerhet og brukervennlighet, sier Ranum.

Gavepakke til hackere?

En person i salen rakk opp hånden og påpekte at det han egentlig foreslår, er en gavepakke til hackerne. Når alt er uniformert, vil det ikke gå lenge før det første totalitære viruset som tar ned hele verden kommer.

– Jeg ser du har et poeng. Men dette er overkommelige problemer. Verden blir jo enklere for oss på den andre siden også. Og allerede i dag er det jo slik at 99.99 prosent kjører en eller annen versjon av Windows, svarer Marcus J. Ranum