Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Virusmonster

Virusmaker dømt

I 1999 programmerte og spredte David L. Smith viruset «Melissa». Nå er han dømt til 20 måneders fengsel og 40 000 kroner i bot.

Virusmonster
Flere har blitt arrestert, siktet og tiltalt for å ha spredt virus. Men Smith er så langt vi vet den første som har fått en fellende dom.

Outlook-svakhet

Fra sin leilighet i byen Aberdeen i den amerikanske delstaten New Jersey sjøsatte Smith i 1999 et av de første virusene som utnyttet svakhetene i Microsoft Outlook. Seinere har vi fått mange av samme typen.

Lammet mailservere

Oppskriften er stort sett den samme som Melissa: Du får et vedlegg i en e-post, åpner det – og dermed begynner ting og skje. I heldigste fall sprer viruset seg bare videre til alle e-postadressene du har i adresselista i Outlook. I verste fall installeres ødelggende og/eller spionerende programvare på harddisken din.

Melissa var relativt uskyldig, og gjorde egentlig ikke annet enn å lamme mailservere verden over.

Falsk identitet

Smith ble sporet opp via nettlverandøren AOL, der han var illegal abonnent med stjålet passord og brukernavn. Logger over IP-adresser ble sammenlignet med logger over modembrukeres telefonnumre – og dermed hadde politiet fellende bevis.

Voksen data-proff

Smith er ingen tenåring eller glad dataamatør. Han var 30 år gammel da han skrev viruset og arbidet på det tidspunktet som IT-konsulent hos AT&T Labs i New Jersey, hvor han var utleid fra CGS Computer Associates.

Da han ble tatt, forsvarte Smith seg med at han ikke mente å skade noen, og at han anså Melissa nærmest som Internetts svar på graffiti.

– Jeg gjorde en tabbe

I dag er han betydelig spakere. I retten onsdag bekrev han det han gjorde som en tabbe av uante dimensjoner.

I tillegg til den ubetingede fengselsstraffen ble Smith dømt til å betale relativt beskjedne 40 000 kroner i bot, sett i forhold til beregninger som viser at han gjorde skade for 700 millioner kroner.

Avskrekkende?

Både sikkerhetsbransjen og næringslivet håper at dommen vil virke avskrekkende på andre som produserer virus.

I dag ser det uansett ikke ut som om virus-plagen avtar. Siden Melissa-epedimien har det dukket opp stadig flere og verre virus via e-posten. Det siste er Klez-vrisuset, som har satt i rekord i spredningshastighet så langt.