Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Bank på TV

DnB ser klart for seg fjernsynet og sofakroken som neste skritt i nettbank-evolusjonen.

TV-bank
Nettbank er en ubetinget suksess. 75 prosent av den norske nettbefolkning, eller 40 prosent av alle nordmenn, benytter seg i dag av de forskjellige bankenes nett-tjenester.

DnB har nå i overkant av 220 000 brukere på sin nettbank, og Postens banktjenester (også et DnB merkenavn) er størst i Norge med nærmere en kvart million. Skandiabanken, en ren nettbank, har i nesten 160 000 brukere.

For DnBs tilfelle betyr dette at de har kunnet redusere sin filialbemanning dramatisk, og totalt redusert sin fysiske gulvplass i filialene landet over med 250 mål. Banken registrerte over 13.2 millioner betalingstraksjoner i 2001, mot 7.4 millioner året før.

TV Neste

Ved gårsdagens Last Thursday-arrangement i Oslo, et månedlig faglig forum i regi av konsulentselskapet Tarantell, kunne Bjørn Kloster, banksjef i DnBs enhet for forretningsutvikling i nye kanaler, fortelle at DnB nå ser seriøst på muligheten for å rulle ut banktjenester også på TV-skjermen.

– Vi tror det ligger store muligheter her. I England, hvor de har kommet lengst på dette, opplever for eksempel Abbey National at 40 prosent av transaksjonene foregår via fjernsynsapparatet. sier Kloster.

Fra Abbey Nationals vellykkete TV-bank på Sky

To-veis kommunikasjon

Banktjenester på TV krever naturligvis interaktivitet gjennom Digital-TV, noe som foreløpig bare er delvis rullet ut i Norge. For å kunne tilby funksjonelle tjenester, er man nemlig avhengig av en eller annen for digital-TV hvor brukeren kan kommunisere og sende data tilbake til innholdsleverandøren, for eksempel via telefon- eller bredbåndslinje.

– Problemet er returkanalen. Få har den, mange vet ikke at de har den, og noen skjønner ikke hvordan de skal bruke den, sier Kloster.

Dyrt med satelitt

I norge er TV-bank bare så vidt på tegnebrettet, og brukervennlighet og pris er som vanlig blant de store utfordringene.

– Det er fryktelig dyrt å drive slik TV. Bare for å sende over satelitt i Norge må man betale mellom 1.2 og 1.4 millinoner kroner i året per. megabit/s, sier Kloster.