Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Spielberg går for Linux

Steven Spielbergs filmselskap Dreamworks skal nå gå helt over til Linux-plattformen.

Spirit
Dreamworks vurderte flere plattformer, blant dem Windows 2000 og Mac OS X. Men begge ble funnet for lett. I stedet skal nå filmselskapet standardisere på Linux, med X Server og Red Hat.

Red Hat og HP er programvarelevernadører på henholdsvis server- og arbeidssstasjonssiden.

Problemene løst

– Da vi testet ut de ulike systemene, hadde også Linux en del problemer. Systemet var ikke helt klart for vårt PC-miljø. Men innsats fra HP og Red Hat løste disse problemene, sier Scott Chapin, som jobber med brukerstøtte i DreamWorks’ animasjonsavdeling til Linux-nettstedet NewsForge.

1000 servere

Den første Dreamworks-filmen som helt og holdent er laget med Linux, er «Spirit: Stallion of the Cimarron».

For å kunne lage filmen, startet selskapet med 250 maskiner i serie. Siden vokste serverparken til 1000 enheter – alle utstyrt med de kraftigste prosessorene som kan kjøpes på det åpne markedet i dag.

Krevende animasjon

I følge Dreamwork-folket er animasjon mye mer krevende enn tradisjonell film. Dette fordi Dreamworks foretrekker å lage tegnefilm på «gamlemåten», der hver enkelt bilde blir tegnet for seg.

Mens mennesker står for den kunsteriske og idémessige delen, gjør Linux-maskinene det nitide, rutinemessige arbeidet med å duplisere de delene av bildene som skal være innbyrdes identiske, med mikroskopiske endringer i bakgrunnen og forgrunnen ett bilde til det neste.

I etterkant brukes en blanding av 2D og 3D-verktøy for å skape en teedimensjonal effekt i todimensjonalt medieum som kinofilm og DVD fortsatt er.