Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Kopisperre på Kent-CD

Til tross for mye kritikk mot systemet, er den siste platen til svenske Kent kopibeskyttet med Cactus 200, som fremdeles bare halvveis fungerer.

Kent Vapen & Ammunition
Med dagens løsninger for kopibeskyttelse av CD-plater må det nødvendigvis inngås et kompromiss mellom brukervennlighet og kompatibilitet på den ene siden, og artister og plateselskapers ønske om å beskytte sine verk mot uønsket kopiering på den andre.

Albumet «Vapen & Ammunition» fra Kent, som ble lansert for et par uker siden, er kopibeskyttet på en slik måte at man kan risikere å få problemer med å spille den på andre enheter enn standard audio CD-spillere.

– Det var et sterkt ønske fra bandet å ha kopibeskyttelse. Etter sigende er det et stort engasjement blant svenske artister. Å bruke Cactus 200 var en felles beslutning mellom plateselskapet og Kent, sier Lena Midtveit, daglig leder i BMG Norge.

Kvass kritikk

Bruken av kopisperrer på CD-plater blitt kritisert fra flere hold, både fra interesseorganisasjoner som EFN (Elektronisk Forpost Norge), store selskaper som Philips, platekjøpende forbrukere, såvel som lesere av ITavisen.no.

Kritikken går i hovedsak på at kopibeskyttete plater ikke lenger er fullverdige CD-er, og at forbrukere blir lurt til å kjøpe et produkt som ikke lar seg bruke slik man forventer. EFN velger å omdøpe «kopibeskyttelse» til «brukssperre», og ber om prisregulering og/eller boikott av beskyttete plater (se HER).

Philips, som i sin stid utviklet selv Compact Disc-formatet i samarbeid med Sony, mener at å «tukle» med CD-plater for å gjøre de kopisikre på denne måten gjør at platene ikke lenger oppfyller de nødvendige kriterier for å kunne kalles CD-er (se HER).

Bedre merking

BMG Norge sier de ikke har kjennskap til problematikken rundt selve CD-formatet som Philips setter fokus på, men imøtekommer anmodninger, blant annet fra forbrukerrådet, om å merke platene bedre.

– Vi har fulgt alle anbefalinger fra forbrukerrådet, og har merket CDen med at de kun vil spille på PC og standard CD- spillere. Alle forhandlere er også informert om at de må varsle kundene om beskyttelsen, sier Midtveit til ITavisen.no.

Derimot er Cactus-logoen fraværende på «Vapen & Ammunition», noe BMG ikke umiddelbart kunne forklare. Dette lille merket har vært tilstede på tidligere Cactus-beskyttete utgivelser.

Denne advarselen er å finne på baksiden av Kents siste skive

Lar seg kopiere, men ikke alltid spille

I utgangspunket er beskyttelsen på «Vapen & Ammunition» den samme som før jul ble benyttet på plater fra Natalie Imbruglia og Westlife, nemlig Cactus Shield 200 fra det israelske selskapet Midbar. Ifølge BMG er det likevel gjort noen forbedringer i forhold til tidligere utgivelser.

– Så vidt jeg vet er dette snakk om en forskjellige versjon av Cactus Shield 200 i forhold til den som ble brukt på Imbruglia og Westlife. Vi vet at enkelte kunder har hatt problemer med å spille platen på et fåtalls DVD-spillere, sier Midtveit.

Erfaringer vi har gjort oss med Cactus Shield 200 kan du lese om på www.itavisen.no/showArticle.php?articleId=1297863. De samme problemene med kopiering og avspilling viser seg også gjeldende med Kents plate, bortsett fra at nå lar hele platen seg spille på Playstation 2. Det viser seg derimot fremdeles vanskelig å bruke platen med en del DVD-spillere, man kan ikke kopiere digitalt til MiniDisc, og det er ofte vanskelig å få «rippet» spor til MP3 eller WMA.

Mye avhenger av hva slags CD-ROM stasjon du har i PC-en din, men vi klarte i hvert fall uten problem å få gjort en perfekt kopi av «Vapen & Ammunition» med en Plextor Plexwriter 24/10/40A brenner og programvaren CloneCD 4.0.

Mange CD-ROM stasjoner tillater også at du spiller av platen med Windows Media Player (men ikke WinAmp), og at du lagrer spor på harddisken din i WMA-format. Egen Windows-programvare for avspilling av kompirmerte versjoner av låtene ligger på Kent-platen. Ofte kan du også rippe til MP3 med en del programmer, men spor 1 er fremdeles litt problematisk.

Ikke så kopisikker at den ikke lar seg kopiere …

Jobber videre med beskyttelse

BMG sier de ikke har kjennskap til noen planlagte fremtidige internasjonale utgivelser med Cactus 200, men utelukker ikke at det blir snakk om videre eksperimentering med kopibeskyttelse.

– Denne teknologien er fremdeles på et tidlig stadium. Vi må beskytte verkene til artistene, men ønsker jo samtidig å ha brukervennlig løsning. Dette arbeidet er en løpende prosess og at vi håper i løpet av nær framtid å ha en kopibeskyttelse som er spillbar på alle enheter, sier Midtveit til ITavisen.no.