Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Longhorn utsatt til 2004

Oppfølgeren til Windows XP blir utsatt ett år. Grunnen er at Microsoft har økt ambisjonene.

På grunnlag av mer eller mindre troverdige lekkasjer kunne det en stund se ut som om Longhorn bare var en oppgradering av Windows XP, omtrent som Windows Me var det i forhold til Windows 98.

Helt annerledes

I følge Microsofts Windows-sjef Jim Allchin er det snakk om mye mer drastiske endringer. Microsoft har nå besemt at det skal være et helt nytt operativsystem, vesensforskjellig fra dagens XP-versjon.

– Vi vil at det skal være en svært betydningsfull lansering, og vi tar oss derfor rimelig god tid med utviklingen. Tidligere har vi hatt en tendens til å gå for fort fram, og bruke for mye tid på å samle tilbakemeldinger fra betatestere. Dette har gått på bekostning av produktinnovasjonen, sier Allchin til eWeek.

Andre halvdel

Mike Toutonghi. som leder Microsofts eHome-prosjekt, sier samme sted at Longhorn vil bli lansert i andre havldel av 2004. Han kan i samme slengen røpe noen av de nye funskjonene i det nye operativsystemet.

Han nevner blant annet økt integrasjon mellom PC og periferiprodukter, fornklet nettverksfunksjon, ny streaming-teknologi for lyd og bilde og en rekke nye verktøy for integrasjon mot underholdnings- og nytteprodukter i et elektronisk hjem.

Ny Direct X

Flere av disse tingene vil materialisere seg i Windows XP SP1, som kommer i løpet av høsten.

Den største nyheten blir derfor kanskje Direct X 9, som i følge Microsoft i større grad enn dagens versjon skal gi mulighet til å skape komplette 3D-miljøer.

Skrivebordet i Longhorn skal bære preg av dette, og vil i følge ryktene få et nærmest holografisk preg.