Hopp til navigasjon Hopp til innhold

DVD-kopist til sak mot Hollywood

Selskapet 321 Studio leverer det populære DVD-kopieringsprogrammet DVD Copy Plus. Nå går de til sak mot Hollywood for å få kjent det lovlig.

DVD Copy Plus
321 Studio har saksøkt ni av de største filmselskapene: MGM Studios, Tristar Pictures, Columbia Pictures, Sony Pictures Entertainment, Time Warner Entertainment, Disney Enterprises, Universal City Studios, The Saul Zaentz Company og Pixar.

– Ingen forskjell på musikk og film

– Vi mener det ikke er noen forskjell på å kopiere en CD med musikk til eget bruk og en film. CD-kopiering til eget bruk er jo fullt lovlig, sier selskapets direktør Robert Moore til nettstedet Newsbytes.com.

Moore vil gjennom en rettssak forsøke å få belyst om filmselskapenes evige strev med å få verktøy av den typen han selger forbudt, i bunn og grunn er lovstridig virksomhet.

Kopi til en femmer

DVD Copy Plus selges for 350 kroner på nettet, og inneholder alt du trenger for å kopiere en kommersiell DVD-plate til en til en vanlig CD-plate i formatene DivX, VCD eller SVCD. Låner du en film av en venn, kan du dermed enkelt lage en kopi for en femmer. Denne kan spilles i de aller fleste DVD-spillere, både på PC’en og i stua.

Møter motstand

Moore og hans advokater har imidlertid en utfordring foran seg. Tidligere har filmindustrien vunnet fram i flere saker som gjelder kopiering til privat bruk. Blant annet fikk de dømt magasinet Hacker Quarterly for å ha lagt ut link til deCSS, programmet som norske Jon Johansen var med på å utvikle.

I tillegg tyder mye på at de kan nå fram med et søksmål mot selskapet bak DivX, under henvisning til at dette er det foretrukne formatet for folk som legger ut filmer til fri nedlasting fra nettet.

Forbud mot ytringsfrihet

Det springende punktet er forholdet mellom USAs Digital Millennium Copyright Act (DMCA) og grunnlovens første tillegg, som garanterer ytringsfrihet. DMCA-loven forbyr i praksis all kopiering av opphavsbeskyttet materiale uten opphavsmannens godkjennelse. Videre forbyr den å framstille eller gjøre tilgjengelig verktøy som kan bidra til at slik kopiering skjer.

Lignende regler kommer også i EU i løpet av året, og trolig også i Norge på sikt.

Beskyttet av grunnloven?

I USA står både ytringsfriheten og det såkalte «fair use»-prinsippet steilt i mot ordlyden i DMCA. Informasjon om hvordan man kommer rundt kopisikring er etter mange amerikanske juristers mening beskyttet av grunnloven. Det samme er retten til å bruke et produkt du har kjøpt på den måten du selv ønsker, hevder DMCA-motstanderne.

I Norge er retten til å ta private kopier av musikk og film beskyttet av åndsverkloven, mens kopiering av programvare er eksplisitt forbudt. Om politikerne er villig til å fjerne denne beskytelsen når de nye DMCA-lignende EU-reglene kommer, gjenstår å se.