Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Barn utålmodige surfere

En undersøkelse om barns adferd på Internett har en del overraskelser på lur.

Skole-PC
Alle har vel hørt om 7-åringen som er så mye flinkere enn sine foreldre med datamaskinen. Men en undersøkelse gjort av weblegenden Jakob Nielsen ved Nielsen Norman Group i California viser att barn slett ikke er så flinke med datamaskiner og Internett som mange tror.

Jakob Nielsen jobber mye med å studere internettbruk og forskjellige demografiske gruppers vaner på nettet. Denne undersøkelsen er gjort med barn mellom 5 og 11 år.

Fine farger

Barn tiltrekkes av farger, bevegelser og lyder på Internett. Dette er en medvirkende faktor til at barn ikke skjønner forskjell på innhold og reklame. Derfor klikker de villig vekk på reklamebanner, spesielt hvis disse inneholder Pókemon eller Disney-figurer.

De fleste barn ruller heller ikke sidene opp og ned. De forholder seg til det de ser på skjermen til enhver tid. Alt annet er «ute av syne, ute av sinn». Eventuelle feilmeldinger som måtte kommer klikkes bort, ofte uten å bli lest i det hele tatt.

Leser instruksjoner

Ett område barn er flinkere enn voksne på er å lese instruksjoner. Barn som går på skole er vant til å lære og motta instruksjoner, og det er derfor mer naturlig for dem å ta til seg slik informasjon før de gir seg i kast med noe nytt.

Er instruksjonen lang derimot, vil de fleste barn hoppe av etter ett avsnitt.

Forsiktige

Et beroligende resultat av undersøkelsen er at barn er meget tilbakeholdne til å gi ut informasjon om seg selv eller andre på Internett.

-Formaninger fra lærere og foreldre har tydeligvis sunket inn, sier Nielsen til Newsweek.

En annen undersøkelse viser at 65,3 millioner barn mellom 5 og 17 har tilgang til Internett hjemmefra.

Mer om denne undersøkelsen kan leses her.