Hopp til navigasjon Hopp til innhold

TEST: HP dvd200i DVD-brenner

HPs nye DVD-brenner er enkel å installere og bruke. Eneste ankepunkt er at «pluss»-standarden ennå ikke er helt etablert.

Det samme kan man for så vidt si om «minus»-standarden også. Men DVD-R var først ute, og har etablert seg som en standard. De fleste produsentene av DVD-spillere har også rettet seg etter dette, og det er i dag ytterst få nye spillere til PC- eller stuebruk som ikke takler disse platene. DVD-RW er det noe verre med, men i følge jungeltelegrafen (som ikke altid er til å stole på…) er disse platene mer kompatible enn DVD+RW.

Støtte for DVD+R

HP dvd200i støtter i motsetning til forgjengeren dvd100i også det nye, ikke-overskrivbare formatet DVD+R, som i følge HP skal være kompatibelt med flere DVD-spillere enn den overskrivbare RW-varianten.

Våre egne smule undersøkelser viser at de nok har sine ord i behold. Mens RW-platen gikk fint i vår tre år gamle Pioneer stuespiller, kranglet den i vår splitter nye spiller fra Toshiba. R-platen gikk derimot fint i begge to.

Hver til sitt bruk

Siden R-platene skal ligge på 65 kroner og RW-platene på 100-lappen fra sommeren av her i landet, blir det neppe noe praktisk problem: RW-plater til midlertidig lagring og redigering, R-plater til permanent lagring og distribusjon til slekt og venner.

Dessverre kan ikke dvd200i skrive til DVD-R eller DVD-RW plater, men den kan lese disse.

Plug and play

Førsteinntrykket er imponerende til PC-vare å være. Her er det tilnærmet plug and play. Du installerer programvaren først, og får opp et skjema som forteller deg hva du skal gjøre etter at PC’en er avslått og topplokket åpnet. Du får også se en video som til og med forklarer hvordan du skal bruke skrutrekkeren!

Trøbbel-fri

Skjemaet, som kan skrives ut og brukes som referanse under den fysiske installasjonen, foreslo at vi satte opp brenneren som slave før vi hektet den på harddiskens IDE-kabel. Da vi åpnet kabinettet, viste det seg at det var mest praktisk å sette den opp som master og erstatte den eksisterende DVD-spilleren vår.

Som oftest blir det trøbbel av slikt, men her gikk det uten problemer å la de fysiske bryterne overstyre innstilingene i programmer og drivere. Bra!

Enkel programvare

Utmerket er også den medfølgende programvarepakka med MyDVD, ShowBiz, RecordNow, PowerDVD, Simple Backup og DLA. MyDVD gjør det ekstremt enkelt for nybegynnere å lage en DVD med menyer og det hele på basis av en miniDV-kassett. Valgene gjøres innledningsvis, og så er det bare å vente noen minutter til DVD-platen er ferdig.

Fullt så lett var det ikke å redigere innholdet på RW-disken i etterkant. Det ser heller ikke ut som programmet støtter animerte menyknapper, slik f.eks. Apples iDVD (for DVD-R/RW) gjør.

Backup på 4,7 GB

Ved hjelp av Simple Backup kan du enkelt lage en sikkerhetskopi av harddisken. Med DVD-platens 4,7 GB å gå på blir dette betydelig greiere enn med CD-plater.

ShowBiz er med respekt å melde ingen konkurrent verken til Pinnacles DV Studio eller videoredigerings-flaggskipet Adobe Premiere, men det er i hvert fall bedre enn Windows XPs innebygde Movie Maker.

PowerDVD er en ren DVD-spiller, RecordNow et standard brenneprogram og DLA er et lagringsprogram som gjør at du kan flytte data til DVD-platen omtrent som med en ekstra harddisk.

Konklusjon

Har du behov for en DVD-brenner, er det i grunnen bare to vesentlige argumenter mot HP dvd200i: Formatkrigen mellom DVD+R/RW og DVD-R/RW og det faktum at slike brennere sannsynligvis om ikke så alt for lenge vil koste det samme som dagens CD-brennere.