Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Nytt intelligent spamfilter

Basert på fildelingsteknologi har to programmerere utviklet et spamfilter de selv mener er nesten feilfritt.

AntiSpam
I gjennomsnitt mottar vi i dag mellom 40 og 60 % uønsket e-post, såkalt spam. Ikke bare er dette er stort irritasjonsmoment for mange, men vi kaster også bort tid på å fjerne de uønskede beskjedene.

Vipul Ved Prakash og Jordan Ritter (en av mennene bak Napster) har brukt en fildelingsteknologi ikke ulik den som ligger til grunn for Napster til å få stoppet spammen før den når sluttbrukerne.

Deler informasjon

Filteret fungerer slik at når en spam-beskjed blir registrert i databasen tildeles den en unik signatur eller kode som er basert på hele innholdet i meldingen. Innholdet i denne sentrale databasen kan deles av alle mailservere, Exchangeservere og lignende.

Et kjent problem med eksisterende filter av samme slag er at de blokkerer reelle beskjeder som skulle kommet gjennom.

Den nye teknologien, med arbeidsnavnet Folsom, har i alle tester så langt en feilprosent på «nær null».

Min tur, din tur

I likhet med virus og antivirus har spam og anitspam stort sett tilpasset seg hverandre i en evig runddans. Men på begge områder ser vi nå at moterbeidelsen blir mer proaktiv.

-Det er nok umulig å få filteret perfekt, men det burde være ganske enkelt å få det til å fungere godt, sier Tim Kovacs, professor ved universitetet i Bristol.

Prakash og Ritter hevder også at de har funnet en metode som skal hindre spammere i å lure filteret ved å gjøre endringer i teksten. Men mer vil de ikke si om den saken.

Rett rundt hjørnet

Programmet vil bli tilbudt ISPer og andre potensielle kunde ri løpet av mai. De to utviklerne må bare få tid på seg til å opprette et selskap først…