CD-R

Annonse


Holografisk DVD tar 100 GB

CD-RAmerikanske InPhase Technologies har nettopp vist verdens første kommersielle holografiske video-opptaksmaskin på NAB-messen (National Association of Broadcasters) i Las Vegas.

Selskapet slutter seg da til i rekken av selskaper som lager 100GB videodisker, selv om InPhase har en littt annen innfallsvinkel enn Matsushitasog Plasmons forsøk med fiolette og blåe lasere på flerlagsdisker.

Data i 3D

Ved å benytte seg av holografisk lagringsteknologi, hvor flere laserstråles brukes i kombinasjon, tillater InPhases system at en vanlig disk i CD-størrelse inneholder atskillige lag med informasjon («hologrammer») i ett og samme fysiske lagringsområde.

Dette resulterer i at de første diskene er i stand til å lagre hele 100 GB data, skriver nyhetstjeneste ZDNet. Foreløpig finnes de bare i engangs-skrivbare versjoner, og det vil i første omgang være snakk om en overføringshastighet på 20 megabit i sekundet.

Annonse


For en nærmere beskrivelse av den holografiske lagringsteknologien, se inphase-technologies.com.

De første produktene fra InPhase forventes å være på markedet i løpet av 2003/2004. Etter hvert regner InPhase også med å lage holografiske 2GB minnebrikker på frimerkestørrelse, samt kredittkort som tar 20 GB.

Annonse