Jon Bing

Annonse


– Gratiskulturen rørende naiv

Jon BingDette sa professor Jon Bing ved institutt for rettsinformatikk ved Universitetet i Oslo.

mandag ettermiddag deltok han på en seminar om piratkopiering og opphavsrett, arrangert av den norske avdelingen av BSA (Business Software Alliance). Der gikk han kraftig ut mot de som måtte tro at Linux og åpen kildekode gir fribillett til andres slit.

– Jeg har respekt for de som gjør arbeidet sitt tilgjengelig for andre, slik at et kan virderutvikles. Men i Linux-verdenen er det ikke akseptabelt å bare kopiere for å bruke. Studerer du GPL (General Public Licence, kontrakten Linux-brukere må godta)- red. anm.), vil du se at dette handler om opphavsrett både i første og siste instans. Produktene som arbeidet resulterer i vil selvsagt ikke være gratis, sier Bing.

Innrømmer uryddige forhold

I panelet satt også Paul Chaffey, tidligere SV-politiker og nå direktør i NHOs nystiftede landsforening for IKT- og kunnskapsbedrifter, Abelia. Det samme gjorde Tove Johansen fra El- og IT-forbundet og BSA-sjefen Eilert Hanoa.

Annonse


Både Chaffey og Johansen innrømmet åpent at norske bedrifter kanskje ikke er så flinke til å passe på at de ansatte har lovlig programvare på PC’ene sine, enten det er på jobben eller hjemme.

– Ingen Linux-tvang, takk!

Chaffey hadde for øvrig ingen sans for SVs Øystein Djupedals forslag om å tvangsinnføre Linux i det offentlige.

– Å tvinge staten eller kommunene til å velge operativsystem og programvare hører ingen steder hjemme, sa han.

Hanoa var på sin side mest opptatt av at bedriftene betaler for seg.

– Om noen heller velger gratisverjsoner eller Linux, så er det greit for oss. Vårt poeng er at om man vil bruke kommersiell programvare fra Microsoft eller Adobe, så må man betale for det.

Straff ikke veien å gå

Jon Bing mente i likhet med Chaffey at strafferettens vei ikke nødvendigivs er den riktige i saker som gjelder bruk av piratvare hjemme eller på arbeidsplassen.

– Jeg frykter kontrollkulturen mer enn gratiskulturen. Jeg er redd vi etterhvert vil få så strenge kontrolltiltak at programvaren blir vanskelig å bruke slik den er ment.

«Kan vi få komme på besøk?»

BSA har nå sendt brev til 100 av Norges største bedrifter, der de gjør oppmerksom på hva man kan risikere om man bruker ulovlig kopiert programvare. Med brevet følger et spørreskjema der det blant annet spørres om det er greit at BSA kommer på befaring for å sjekke lisensene.

Annonse