Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Skjult nettverk i Kazaa

Når du intallerer det populære fildelingsprogrammet Kazaa, blir du med i et skjult P2P-nettverk fra et selskap i California.

Selskapet heter Brilliant Digital Entertainment og har siden i fjor høst levert en løsning som gjør samtlige maskiner som bruker Kazaas fildelingstejenester til et internt privat nettverk.

Dette nettverket fungerer på samme måte som annen fildeling, men er under kontroll av Brilliant Digital eller en eventuell tredjepart som de måtte ha kontrakt med.

I prinsippet kan drmed utenforstående både hente og legge inn informasjon på din PC, uten at du vet om det.

Vil be om lov

Brilliant sier at de vil innhente tillatelse fra de aktuelle PC-brukerne før de aktiverer nettverket.

Denne unnskyldningen er imidlertid ikke god nok for USAs føderale myndigheter. I et sikkerhetsdokument som ble publisert natt til i dag norsk tid, sies det i følge News.com at dette klart er i strid med de retningslinjer som gjelder for massedistribuert programvare.

Uvitende ofre

Det påpekes spesielt at når brukerne skrur på PC?en og aktiverer Kazaa, er de automatisk ofre for et system de selv ikke har full kontroll over.

Hva slags informasjon som er ment distribuert over det skjulte nettverket, er ikke klart. Men det er grunn til å tro at Kaza og Brilliant håper at det skal virke kjøpsstimulerende på ett eller annet vis.

Dewt finnes en uoffisiell Lite-versjon av Kazaa som ikke inneholder programvare fra Briliant. Denne kan du laste ned fra Kazaalite.tk.