Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Når blir Xbox billigere?

Selv om ikke alle analytikere er enige, erklærer Microsoft seg storfornøyde med Xbox-salget. – Vi vil gjøre det som trengs for å vinne krigen, sier Microsoft.

Xbox konsoll
Salgsrapportene tre uker etter Xbox-lanseringen er av blandet karakter. Februar/Mars er erfaringsmessig trege salgsmåneder, og prisen på Xbox er høy. Markedsleder Playstation 2 selger fremdeles best, og analytikere synes å mene at salget i både Japan og Europa foreløpig er mye dårligere enn det Microsoft burde være fornøyde med.

Microsoft har på verdensbasis satt seg som mål og selge mellom 4.6 og 6 millioner maskiner i løpet av året, og ifølge NPD Techworld er nå omlag 4.35 millioner bokser sendt ut til forhandlere.

Mens Electronic Arts-president John Riccitiello uttaler til BBC at Microsoft har fått «tennene slått inn» i sin Asiatiske og Europeiske lansering, hevder Microsoft selv at salget i Europa står fullstendig i tråd med forventningene.

– Vi har hatt en målsetning om å selge 1.3 millioner konsoller i Europa innen juli, og er godt i rute. Riktignok treffer kanskje de store kjedene ikke like godt som mer gamer-orienterte forhandlere som Spiderman og Spaceworld, men vi er veldig godt fornøyd, sier Espen Gylvik, produktsjef for Xbox i Microsoft Norge.

Går bra i Norge

Den norske distributøren Itegra har vært utsolgt siden lanseringen, og klarer foreløpig ikke å dekke etterspørselen.

– Vi har vært utsolgt fra første stund. De som kjøper nå i første omgang, er hardcore-gamerne. Det er ingen tvil om at maskinene er bra, om enn litt dyr – men husk at Playstation 2 var enda noen hundrelapper dyrere da den kom, sier Erik Gude i ITegra.

Ifølge Itegra kjøper de fleste Xbox-kunder 2-3 spill samtidig med maskinen, såvel som en ekstra håndkontroller. Tre av fem velger også å gjøre spillkonsollen sin til DVD-spiller, ved å kjøpe den valgfrie fjernkontrollen.

Nøyaktig hvor mange Xbox som hittil har blitt solgt i Norge er litt vanskelig å fastslå. Etter det ITavisen.no erfarer har Itegra foreløpig levert omlag fem tusen maskiner, men i tillegg til dette kommer et ukjent antall bokser fra storkjeder – hovedsaklig Elkjøp.

Priskutt ventet

Playstation 2 er nå å få kjøpt for under 2500 kroner, mens Xbox går for drøye fire tusenlapper. Det spekuleres naturligvis i om hvorvidt prisen vil falle på den nye konsollen, noe Microsoft verken bekrefter eller avkrefter.

– Prisereduksjon er ikke et tema som er aktuelt for oss i nærmeste framtid, men det er klart at hvis prisen faller, så vil volumet på salget gå kraftig opp. Dette har jo skjedd med andre konsoller. Vi ønsker å vinne krigen, og vil gjøre de håndgrepene som er nødvendige for å oppnå dette, sier Gylvik til ITavisen.no.

Den offisielle distributøren regner det som sannsynlig at vi vil se et priskutt på Xbox i løpet av året.

– Jeg vet ikke noe konkret, men jeg vil nok tro at vi kan vente oss en prisreduksjon til høsten. Microsoft har jo regnskapsår fra juli til juli, så da er det bare å legge to og to sammen, sier Gude til ITavisen.no.

Stikkord: spilltester