Annonse


Mobilforbud for Kina-soldater

De nye bestemmelsene kommer etter at det har blitt avdekket – også i Norge – at det er relativt enkelt å avlytte GSM-telefoner.

Utstyr som skanner og avlytter all trafikk i dennes dekningsområde skal kunne kjøpes på det elektroniske undergrunnsmarkedet for rundt en million norske kroner.

Totalforbud

Det er derfor grunn til å tro at ikke bare sivile, men også militære instanser har skaffet seg slikt utstyr.

Som en konsekvens av dette har kinesiske myndigheter i følge CNN innført totalforbud mot bruk av alt annet kommunikasjonsutstyr enn det som er militært klarert.

Annonse


Både analoge og digitale telefoner er forbudt. Det samme er personsøkere.

Bar-forbud

I tillegg får nå militiært personell forbud mot å oppsøke det den kinesiske ledelsen kaller «usunne steder». Spesielt nevnt er karaoke-barer, nattklubber og massasjeinstitutter.

Advarsel i Norge

I påsken gikk det norske Post- og Teletilsynet ut i TV2 med en advarsel mot å føle seg for trygg når man snakker eller sender tekstmeldinger med mobiltelefonen. Også avslåtte telefoner kan i visse tilfelle avlyttes.

I det norske forsvaret får rekruttene fortsatt lov til å ha med seg privat mobiltelefon mens de er i tjeneste, selv om dette er omdiskutert i den militære ledelsen.

Norske rekrutter får også lov å gå på bar når de har perm – så lange det varer…

Spesialtelefoner

I viktige møter på høyt politisk og militært plan er det imidlertid fast rutine å legge igjen mobiltelefonene utenfor møterommet. I tillegg har norske myndigheter gått til anskaffelse av avlyttingsssikre mobiltelefoner til bruk for nøkkelpersoner innen landets politiske og militære ledelse.

Annonse