Annonse


Staten vil avgjøre domenestrid

Dette melder NTB.

NORID, som administrerer norske toppdomener, har i dag en klageordning. Men denne behandler ikke domene-tvistemål. Arbeidsgruppen foreslår at denne NORIDS klageordning nå utvides til et organ, Domenklagenemnda.

Myndighet

Denne nemnda får myndighet til å avgjøre strid om domenenavn. Avgjørelsene fra nemnda skal imidlertid fortsatt kunne ankes inn for domstolen.

Det har utvilsomt forekommet en del tilfeller der selskaper eller enkeltpersoner har tatt i bruk allerede kjente merkenavn. Det har også forekommet tilfeller der «domenehaier» har gjort forretning på å registrere kjente navn for deretter å selge dem til selskapet som har navnet som varemerke.

Annonse


Lite problem her

Problemet er mer utbredt i ulandet enn i Norge, der toppdomener med etterstaveslen «.no» er relativt vanskelig (om ikke direkte ulovlig) å omsette. Med det amerikanske, kommeriselle domenet «.com» har det i mange år foregått åpen og utstrakt handel.

Slik der nå i Norge, må et firma sommener seg krenket ved at andre har tatt i bruk deres varemerke på internett, enten komme fram til en minnelig ordning med den som har registrert navnet – eller reise sak gjennom rettssystemet.

Annonse