Ny Napster ill.

Annonse


Napster beordret offline

Ny Napster ill.Napster har bedyret at de vil være lovlydige og starte betal-tjeneste som skal gi inntekter til platebransjen. Samtidig er de nå i praksis eid av det nest største plateselskapet i verden ? Bertelsmann Music Group.

Nytt konsept

Bertelsmann har kjempet en iherdig kamp for å få resten av platebransjen til å godta det nye Napster-konseptet, med en blanding av uselgelig gratisvare fra ukjente nykommere og betal-musikk fra de store stjernene.

Napster har på sin side lovet at de med det nye konseptet kan fjerne og/eller avgiftsbelegge 99 prosent av alt opphavsbeskyttet materiale på fildelingsnettverket.

Dette prinsippet har langt på vei blitt godtatt av platebransjen og RIAA. Men når man først har reist sak, så fortsetter den åpenbart å kverne i systemet. Selv om saksøkeren ikke er særlig interessert lenger.

Annonse


Ikke godt nok

For US District Judge Marilyn Hall Patel, som dømmer i saken platebransjen (inklusive Bertelsmann!) har reist mot Napster, var det i hvert fall ikke godt nok.

Patel har tidligere felt harde dommer mot Napster, og i natt landet hun igjen på den drakoniske siden av amerikansk finjuss: Napster blir beordret av lufta helt til de kan dokumentere at alt som passerer gjennom nettverket deres er lovlig.

Kritisk til bransjen

Dette på tross av at den samme dommer Patel i det siste har kommet med to juridiske betenkninger i platebransjens disfavør: En som sier at plateselskapene faktisk ikke eier retten til musikken sin når den ligger som filer utenfor en fysisk enhet de faktisk har produsert selv. Og en som i klare ordelag sier at platebransjens forsøk på å knekke fildeling er lovstridig monopolvirksomhet.

Man må nok være amerikansk advokat for helt å fatte dette.

Annonse