Annonse


Norsk anti-scientolog linket igjen

Årsaken er påtrykk fra ytringsfrihets-forkjempere i USA.

Torsdag forrige uke fikk Heldal-Lund en epost fra søkemotoren Google om at hans nettsted Xenu.net ikke lenger ville komme opp blant resultatene i søkemotoren dersom noen skrev «scientologi» inn i søkefeltet.

Redd for rettssak

Foranledningen til brevet fra Google var redselen for at scientologi-kirken skulle anlegge sak på grunnlag av den omstridte amerikanske copyright-loven DMCA (Digital Millennium Compyright Act).

Nå har imidlertid Google snudd på hælen. Etter sterkt påtrykk fra ytringsfrihetsaktivister vil Google igjen bringe linker til Heldal-Lunds nettsted.

Annonse


– Det er hyggelig at Google har snudd når det gjelder linkene som kommer opp ved søk. Men det er fortsatt noen av mine sider de ikke indekserer, på grunn av at scientologikirken påberoper seg opphavsretten til det som ligger der, sier Andreas Heldal-Lund til ITavisen.no.

Aktivister

Sentrale i pressegruppa er Electronic Frontier Foundation-advokaten Robin Gross og aktivisten Don Marti, som blant annet bidro til å få satt den russiske «pdf-hackeren» Dmitri Sklyarov fri.

– Google inviterte oss inn, og hadde allerede fått på plass igjen Xenu-linken da vi kom, forteller en gledesstrålende Marti til nettstedet Wired.com.

Google fikk en leksjon i ytringsfrihet, og lovet bot og bedring.

– Vi var enige om at Google skal gjenspeile hele Internett på en rettferdig og korrekt måte, sier Marti.

Norsk nordmann i Norge

Heldal-Lund har ingen lyst til selv å gå til rettslige skritt i USA.

– Det ville bety at jeg underlegger meg amerikansk lovgivning. Og det fraråder mine advokater meg på det sterkeste. I neste instans ville det kunne bety at Scientologikirken anlegger sak mot meg i USA.

Heldal-Lund understreker at han er norsk statsborger bosatt i Norge, og at han ikke gjør noe ulovlig i forhold til norsk lov.

– Serverne ligger i Norge og Nederland. Dersom en norsk rett sier at jeg bryter loven, vil jeg selvsagt ta hensyn til det.

Heldal-Lund beskriver seg selv som skeptiker av natur. Han fikk ideen til å lage et nettsted som rettet kritisk søkelys mot scientologikirken etter at han i 1996 leste om en norsk mann som ble tilkjent erstatning fra kirken.

Trusler

Han hevder han har mottatt flere trusler fra kirkens folk, men at disse har avtatt i det siste. Hittil har de ikke reist sak mot ham.

Kirken har for vane å gå rettens vei for å stoppe munnen på sine motstandere. De har opphavsbeskyttet alle sine religiøse skrifter, ritualer og tekniske hjelpemidler.

Kirken, som ble startet av science fiction-forfatteren L. Ron Hubbard, har mange prominente medlemmer. Blant dem er filmskuespillerne Tom Cruise og John Travolta.

Annonse