Hacking datainnbrudd ill.

Annonse


Hackere i kopimaskinen

Hacking datainnbrudd ill.På Landsmøtet i Den Norske Dataforening, avholdt i Kardemomme by for anledningen, var datasikkerhet i fokus. Særlig med hensyn til alskens datastyrt maskineri og kontorverktøy som nå har blitt en integrert del av lokalnettverket på mange arbeidsplasser og kontorer.

Dataforeningen mener at siden mange kopimaskiner, og andre maskiner med «innbakt» (embedded) datateknologi, kjører på standard operativsystem på nettverket, er de et like attraktivt mål for hackere som en hvilken som helst PC.

– Leverandørenes serviceteknikere har rutinemessig tilbakestilt passordene på kopimaskinene til fabrikkstandard. Disse passordene er kjent i miljøet, og når slike forglemmelser skjer går det sjelden mer enn 24 timer etter service før diskene på maskinene er fulle av piratkopiert programvare, forteller Arne Laukholm, IT-direktør ved Universitet i Oslo og leder i Faglig Utvalg i Dataforeningen.

Bedre føre var

I en pressemelding etterlyser foreningen mer oppmerksomhet og bevisstgjøring rundt slike former for «nye» virus- og hackerangrep, og finner det bekymringsverdighet at sikkerhetsbevisstheten og -kunnskapen i næringslivet og offentlige etater er for lav, når den teknologiske utviklingen stadig prioriterer funksjonalitet på bekostning av sikkerhet og personvern.

Annonse


– Før vi vet ordet av det har vi biler, hus og kjøleskap koblet på Internett og utsatt for faren for datainntrengning og maniulering. Man kan vel bare forestille seg hvor ubehagelig det kan bli når man sitter i en bil i 100 kilometer i timen i det systemet blir angrepet av hackere sier Laukholm.

Dataforeningen sier de vil utvide sine egne opplæringstilbud på området, og utarbeide sjekklister for virksomheter og etater som har behov for å forholde seg til disse nye sikkerhetsrisikoene.

Annonse