ASIMO 1

Annonse


Robot-kelnerne kommer

ASIMO 1De to store japanske selskapene Honda og Sony presenterte i går siste generasjon roboter – uavhengig av hverandre.

ASIMO

Honda har designet en menneskelignende robot, som i følge sjefingeniør Masato Hirose kan utføre enkle oppgaver i hjemmet.

Via en fjernkontroll kan du for eksempel be ASIMO om å hente en øl fra kjøleskapet, så du slipper å ta øynene fra TV-skjermen.

Menneskets tjener

I fremtiden mener Masato Hirose at ASIMO vil kunne overta de fleste serviceyrker. Han skal begynne som guide i museer og liknende. Deretter skal han gå via servitør og vekter til å bli hjelpepleier.

Annonse


-Fordelen med ASIMO er at han kan jobbe 24 timer i døgnet, sier Hirose til Japan News.

Stor gutt

ASIMO er 120cm høy og blir drevet av et Nikkel-kadmium batteri.

Han kan gå i forskjellige hastigheter, opp og ned trapper, dytte ting og bruke verktøy.

Dyr øl

Hond har produsert 10 eksemplarer av ASIMO. De kan leies til en pris av 135.000 kroner per dag, eller 13,5 millioner per år.

Litt stivt for en som bare kan hente øl, kanskje?

Sony SDR-4X

Sony har også lansert en humanoid robot. Etter å ha gjort forsøk med robot-hunden Aibo og en liknende humanoid i fjor, mener de nå å ha laget et produkt som virkelig er et skritt videre inn i fremtiden.

SDR-4X kan foruten å holde balansen, kjenne igjen ansikter og stemmer.

Liten gutt

Sonys robot måler bare 58 cm på strømpelesten. Den er altså en hel del mindre enn ASIMO.

Motorikken i SDR-4X står derimot ikke tilbake for storebroren. Den lille krabaten kan nemlig danse. På en demonstrasjon i karaoke-besatte Japan imponerte han med å synge firstemt og danse en blanding av Macarena og fugledansen.

Velutviklede sanser

To gode kameraer gjør at roboten ser forskjell på en bordkant og gulvmønsteret under. Den har også sensorer i føttene som gjør at den kan holde balansen på tepper og andre myke underlag.

I tillegg til å kjenne igjen 10 ansikter og stemmer, har den et vokabular på 60.000 ord. I følge Sony skal man kunne ha korte samtaler med SDR-4X.

-SDR-4X vil koste omtrent like mye som en luksus-bil sier Sony.

Annonse