Arnt Sommerlund

Annonse


Forbyr privat surfing

Arnt Sommerlund

Restriksjoner

Stadig flere sikkerhetsselskaper anbefaler sine kunder å bruke restriksjoner på bruken av internett som det beste tiltaket for å øke sikkerheten på nettverket.

Spesielt e-post, men også surfing blir sett på som det største hinderet mot effektivitet og produktivitet.

Farlig belastning

Privat bruk av internett og e-post legger i dag beslag på enorme ressurser i firmanettverk verden over.

Annonse


Men enda viktigere er det faktum at privat e-post og surfing står for over 90% av alle virusangrep, skriver MSNBC.

-Vi innførte totale restriksjoner på all bruk av internett i 1999, og har ikke hatt ett eneste virusangrep siden, sier en talsmann for et av Tysklands største kraftselskaper.

Store kostnader

-Avanserte programvarefilter kan luke ut uønsket e-post fra nettverket, sier Raimund Genes i Trend Micro. Disse programmene koster opp mot 300.000,- kroner å få installert på et firmanettverk, og er derfor ikke egnet for mindre bedrifter.

Men kostnaden kan være vel verdt pengene for større selskaper. Disse bruker ofte mer enn dette på å rette opp skade etter virusangrep startet av de ansattes private e-post.

Aldri helt sikkert

Selv om det kun settes av et fåtall frittstående maskiner med fri internettilgang, vil man nok aldri kunne være helt trygg.

Programvarefilter som brukes i dag kan blokkere uønskede vedlegg og script i en e-post. Men man sender jo også mye relevant e-post med vedlegg og det er selvsagt like viktig at disse slipper gjennom kontrollen.

Så da er det bare et tidsspørsmål før dette blir utnyttet av virusdesignere.

Oppsigelsesgrunn

Også i Norge begynner man å innføre restriksjoner på de ansatte.Blant annet begynner arbeidsgivere å ta med i arbeidskontrakter at privat bruk av e-post og internett ikke skal forekomme i arbeidstiden.

I så fall er det oppsigelsesgrunn.

Annonse