Annonse


Test: Sony MZ-N1 Net MD

Som MD-spiller betraktet er Sony MZ-N1 en blåkopi av MZ-R909. Men mens MZ-R909 var en tradisjonell MD-spiller som bare kunne spille inn i sanntid, gir MZ-N1 også muligheten til å overføre musikk fra PC til minidisc via medfølgende USB-kabel.

Hastigheten kan ikke konkurrere med kort- eller harddiskbaserte MP3-spillere. Til det er MD-platen for sløv i avtrekket. Den fungerer omtrent som en gammeldags diskett, og slurer og går en god stund før den kommer i gang med arbeidet sitt.

Ikke altfor rask

Og sammenligner vi med Apples iPod med lynrask Firewire-tilkobling, faller nett-MD helt igjennom. Det tar ca. 1 minutt å konvertere, overføre og lagre en 6 minutter lang CD-låt (LP2-modus) til minidisc. Til sammenligning bruker iPod noen få sekunder på å konvertere fra CDA til MP3 og legge filen inn på den mobile harddisken.

Overføringen fra ferdig ATRAC3-fil til disk er oppgitt til å gå 16 ganger fortere enn sanntidshastighet. Men det er nok relativt teoretisk, samspillet melloim USB og apparaturen på begge sider tatt i betraktning. Våre målinger lå nærmere 10 i gjennomsnitt. I SP stereomodus oppgis det 1.8 ganger sanntidshastighet.

Annonse


Alle filer – også MP3 – må konverteres til Sonys ATRAC3-format før overføring. Dette tar ekstra tid. Om du har stor nok harddisk, lønner det seg å konvertere musikken du planlegger å ha med deg i lomma på forhånd – før du skal ut på gata.

Hendig format

Sammenligningen blir likevel noe urettferdig. Her er det snakk om forskjellige konsepter. Kortbaserte spillere kommer foreløpig dårlig ut når det gjelder prisen på lagringskapasitet. Og iPod er i forhold til MD-spillere flest en koloss i lomma.

Det billigste alternativet er fortsatt CD, med en pris helt ned i 5-10 kroner pr. 650 MB. Men en bærbar CD-spiller (finnes også med MP3-støtte) kan andri bli mindre enn en CD.

Med NetMD får du i utgangspunktet det beste fra to verdener: Du får relativt billig lagring (140 MB koster under 30 kroner) og et lite og hendig format. Med LP2 får du nesten to og en halv times spilletid. Med LP4 fem timer pr. disk.

LP4 med sin 66 kbps anbefales imidlertid ikke til andre enn de som har ekstremt beskjedne krav til lydkvalitet.

Dårligere lyd

Sitter du på en eldre MD-spiller fra før, vil du kanskje bli skuffet over lyden som kommer fra diskene du har laget med MZ-N1. Du kan nemlig ikke overføre på høyere bitrate enn 132 kbps. Standard MD-kvalitet er 294 kbps. Forskjellen er ikke dramatisk, men den kan høres.

Med andre ord kan du overføre musikk via PC slik at eldre spillere uten LP2/LP4-modus kan spille den. Men du får altså ikke bedre kvalitet enn LP2.n Men naturligvis kan du fortsatt ta opp med 294 kbps i sanntid.

Bransje-paranoia

Det er også andre begrensinger. I sin iver etter å gjøre platebransjen (som de delvis eier selv) til lags, bruker Sony et sinnrikt ut- og innsjekkingssystem for musikk til og fra MD-spilleren. Du kan ikke overføre en ATRAC3-fil direkte til harddisk. Alt må gå via sjekk inn/ut i den medfølgende programvaren OpenMG. Og du kan ikke lagre en ATRAC-fil eksternt som er «sjekket ut» mer enn tre ganger, før du sletter en av versjonene.

Redigering forbudt!

Av en eller annen grunn kan du heller ikke redigere på spilleren spor som er overført via USB. All redigering av data-overførte spor må skje via PC OpenMG. Redigering direkte på minidisc er altså ikke mulig – verken fra PC eller MD-spiller. Sanntidsinnspilte spor oppfører seg imidlertid som før.

Og endelig kan ATRAC3-filer i utgangspunktet ikke konverteres til andre formater.

Bare for Windows

Programvaren er et kapittel for seg. Open MG har nådd versjon 2.2. Opprinnelig ble programmet laget for de fastminne- og Memory Stick-baserte spillerne til Sony, men net-MD fungerer jo noenlunde likt.

OpenMG er greit å bruke, men bærer preg av begrensingene som Sony har lagt inn i Net MD-konseptet.

Programmet er greit å bruke, men absolutt ikke i toppklasse hva brukervennlighet angår. Dessverre kan du ikke bruke alternative programmer. Det finnes heller ikke noen versjon for Mac eller Linux.

I likhet med de fleste musikkprogrammer for PC brukes Internett og GraceNote/CDDB til å kjenne igjen CD-plater Låtene dermed automatisk titlet. Du slipper dermed å rulle deg gjennom alfabetet for å skrive låt- og artistnavn. Dette kan du imidlertid gjøre med flere stasjonære MD-spillere som har inngang for PC-tastatur.

Konklusjon

Alt i alt er dette et produkt som er ganske morsomt å bruke, men som dessverre bærer litt for mye preg av Sonys historiske MP3-vegring. Med en pris på rundt 4000 er nok MZ-N1 mest for de som elsker minidisc over alt i verden, men som er lei av å vente på sanntidsopptak.

Annonse