Annonse


Xbox er her!

Etter å ha stiftet nærmere bekjentskap med Xbox den siste tiden, må det innrømmes at Microsoft sitter på en kraftplugg av en boks. Heldigvis ser spillutvalget også godt nok ut til å forsvare konsollens plass som en verdig utfordrer til Playstation 2.

Harddisk

En intern harddisk på 8 gigabyte betyr ikke bare kjappere lastetider og mer savegame-plass enn du noensinne vil trenge, men åpner også for muligheten til å bruke spillkonsollen som frittstående jukebox.

Her er det nemlig rett og slett bare å sette inn en musikk-CD, kopiere over musikken, og spille låtene rett fra harddisk. Du kan sette sammen dine egne playlists, og mange av spillene lar deg til og med høre på dine egne favorittlåter mens du spiller i stedet for musikken som følger med.

Riktignok er ikke Xbox så flink til å lese vanlige CD-R plater (for mer informasjon, se HER), men er du bestemt på å overføre MP3-samlingen din til Xbox kan dette løses f.eks ved å brenne musikken ut på CD-RW (ReWriteable), som konsollen av en eller annen grunn aksepterer.

Annonse


Eksterne minnekort er også å få kjøpt for 450 kroner, slik at du kan ta med deg lagrete spill over til naboen.

Nettverkskort

Xbox har innebygd Ethernet nettverksplugg, og ved hjelp av Syslink-kabel kan du koble flere maskiner sammen for nettverksspilling, f.eks i Halo.

Det forventes at Microsoft lanserer en eller annen form for offisiell online-tjeneste senere i år, men nøyaktig hva dette vil innebære gjenstår å se. Nedlasting av ekstra spill-materiale, nye baner, figurer, og heftige nettverksturneringer er forhåpentligvis stikkord.

At Xbox ikke kan spille film uten ekstra fjernkontroll er litt vanskelig å godta…

DVD-film

Xbox spiller DVD-film som en drøm, med flott bildekvalitet og intuitiv navigering. Men du får ikke sett film uten å gjøre ekstra investeringer. I motsetning til på Playstation 2, hvor du rett og slett bare kan bruke håndkontrolleren som fjernkontroll, krever nemlig Xbox at du først går til innkjøp av et såkalt DVD-sett til 450 kroner før du i det hele tatt får startet filmen.

Det tåpelige er at DVD-settet bare inneholder en infrarød mottaker, som plugges i en ledig joystick-port, og en helt vanlig fjernkontroll. Vi skjønner at Microsoft vil tjene penger, men dette virker unødvendig provoserende.

En annen mangel er innebygd digital lydutgang. Det eneste som følger med maskinen er nemlig standard kompositt videoutgang og 2 vanlige RCA audio-plugger. Skal du ha digital surround-lyd, må du investere i et ekstra AV-sett, som betyr ytterligere et par hundrelapper lagt til den allerede høye prisen.

Thrustmaster Freestyler board

Kontrollere

Xbox er stor på alle måter. Fysisk tar den opp mer hylleplass enn både Playstation 2 og Gamecube, og håndkontrolleren er på samme måte reneste kolossen – ikke lett å gripe rundt for spede barnehender. Faktisk er standard-kontrolleren så stor at japanerne har fått spesialkonstruert sin egen forminskete versjon.

Men også ved lansering i Norge vil det finnes alternativer. En Microsoft-kontroller følger med i pakken når du kjøper konsollen, men Thrustmaster vil også ha sin Firestorm Gamepad for ute i butikkhyllene. Standard-kontrolleren koster omlag 360 kroner, mens Thrustmaster-varianten vil være noe billigere.

Dessuten har Thrustmaster lovet å ha både sitt Freestyler Board (ca. 800,-), 360 Modena spillratt (ca. 575,-) , og Top Gun Fox 2 Pro Joystick (ca. 400,-) salgsklare fra og med 14. mars.

Xbox har anslutningsmuligheter for opptil fire kontrollere samtidig, så her er det bare å slå seg løs.

Kroner og øre

Xbox er ikke en billig fornøyelse. Selv om Microsoft selger konsollen med dundrende underskudd for å få innpass i markedet, vil utsalgsprisen ved lansering være mellom 4000 og 4300 kroner.

(oppdatering: 26. april faller prisen dramatisk – se STORT PRISKUTT PÅ XBOX)

Dette betyr, i realiteten, at skal du ut og handle ny spillkonsoll, må du nok regne med å i hvert fall bruke et sted i nærheten av syv tusen kroner (konsoll, tre spill, ekstra håndkontroller, og DVD-fjernkontroll).

Spillene

20 skal være i hylla ved lansering. Vi har testet åtte av dem:

Ellers finner du en utvidet liste over Xbox-spillene HER

Konkurrentene

Playstation 2 er i dag suveren markedsleder, men 14. mars er krigen altså i gang.

Vi skal heller ikke glemme at 3. mai entrer tredjemann Nintendo Gamecube slagmarken. Det blir naturligvis gjensyn med både Mario, hans bror Luigi, og Donkey Kong, men det ligger spesielt høye forventninger til det nyskapende spillet Pikmin, som ligger an til å bli årets Pokémon-aktige “craze”.

Nintendo er tradisjonelt sett mer rettet mot et yngre publikum, men kommende titler på Gamecube som Eternal Darkness og Star Wars Rogue Leader har absolutt appell utover den yngre garde.

Her er et kjapt overblikk over de tre konkurrerende konsollene:

CPU
300 MHz Emotion Engine

733 MHz Intel

485 MHz Power PC
MINNE
40 MB

64 MB

43 MB
GRAFIKKPROSESSOR
150 MHz Sony GS
(66m poly/s,
150m part/s)

250 MHz custom nVidia/MS Xchip
(125m poly/s,
125m part/s)

202.5 MHz ATI “Flipper”
(6-12m poly/s, med alle effekter på)
FULLSKJERM ANTI-ALIAS
Nei

Ja

Ja
TEKSTURKOMPRESJON
Nei

Ja

Ja
LYD
48 kanaler

256 kanaler
64 3D kanaler
AC3

64 kanaler
LAGRINGSMEDIUM
4x DVD
8MB minnekort

2-5x DVD
8 GB harddisk
8MB minnekort

1.5GB mini-DVD
4MB minnekort
64MB SD kort
INTERNETT
Modem og bredbåndsadapter som tilleggsutstyr

Innebygd bredbåndsadapter (ikke analogt modem)

Modem og bredbåndsadapter som tilleggsutstyr
AVSPILLING AV DVD-FILM
Ja

Ja, hvis du kjøper fjernkontroll

Nei
TRE STERKE TITLER
Gran Turismo 3
Metal Gear Solid 2
Grand Theft Auto 3

Munch’s Odysee
Dead or Alive 3
Halo

Pikmin
Luigi’s Mansion
Star Wars Rogue Leader
LANSERING
Allerede ute

14. mars 2002
(08.11.2001 i USA)

3. mai
(14.09.2001 i Japan)
( 05.11.2001 i USA)
PRIS
ca. 2,500 kroner

ca. 2.500 kroner

ca. 2.000 kroner

Annonse