Annonse


DVD-brenner for +R og +RW

I en tidligere versjon av denne artikkelen skrev vi at HP lanserer en kombinert DVD-R/RW og DVD+R/RW-brenner. Det var dessverre for godt til å være sant.

En rask oppdatering for andre enn oss som fortsatt måtte være forvirret:

Det finnes to leirer innen DVD-brenning: DVD+ og DVD-. Begge disse formatene er grovt sett kompatible med standard DVD til stuebruk.

I tillegg finnes DVD-RAM, som ikke er kompatibel med standard DVD-spillere.

Annonse


DVD-R foreløpig vinner

Innen «minus»-familien (Pioneer, Matsushita m.fl.) har det ikke-overskrivbare formatet DVD-R vært mest aktuelt.

I «pluss»-leiren (Sony, Philips, HP m.fl.) har det overskrivbare DVD+RW formatet hittil vært enerådende.

DVD+R kommer

DVD+R er et relativt nytt fenomen, men både Mitsubishi, Philips, Ricoh, Sentinel og Verbatim er nå på markedet med tomme DVD+R plater.

Det hevdes ofte at så å si alle DVD+RW brennere er kompatible med DVD+R, og at de som ikke er det enkelt kan oppgraderes via programvare. Men siden HP gjør et såpass stort nummer av DVD+R, er trolig fasiten mer komplisert.

Plater til en femtilapp

Den nye HP-brennerne dvd200i og dvd200e (hhv intern og ekstern) spiller av både DVD-R og DVD-RW, og brenner DVD+R og DVD+RW.

Prisene på brennerne vil i Norge ligge på henholdsvis 4990 (intern) og 5700 (ekstern) kroner. De kommer i butikkene 1. juni.

I følge Cnet News.com vil DVD+R-platene ligge på rundt seks dollar – altså like i overkant femtilappen.

Prisfall til sommeren

Mens DVD-R kan skaffes for under 45 kroner i USA, koster den til sammenligning rundt 80 kroner i Norge (billigst på Hardware.nos prisoversikt…). CD+R plater fra HP vil ligge på 80 kroner, men vil i følge HP synke til 65 kroner i løpet av sommeren. Prisfallet gjelder også +RW-plater: ned fra 100-lappen til 80-kroner i juli.

Siden prisene varierer med antall og ulike markeder, er det ikke godt å si nå om DVD+R vil bli et billig-medium i forhold til DVD-R.

Mer om de nye brennerne finner du hos Hewlett-Packard

Annonse